cl tg 02

Calculele politice din Consiliul Local Târgu Neamț par să se fi dat peste cap. Dacă, după alegerile locale, în legislativul de sub Cetate s-a instalat o majoritate confortabilă USL, în momentul de față, opoziția, reprezentată de PDL, are cel mai mare număr de consilieri. Respectiv, șapte. PSD a rămas doar cu 4, PNL cu 6, iar PP-DD cu 2 consilieri. Numărul consilierilor social-democrați a scăzut din cauza promovărilor prin diverse funcții, pe la deconcentrate județene sau pe la București, cum e cazul lui Dan Andrușcă (ajuns șeful Regiei Autonome pentru Activități Nucleare Turnu-Severin și consilier personal al ministrului Energiei) sau al lui Vasile Apopei (ajuns city-manager). De câteva zile, prin mediul politic local, circulă ideea unei noi majorități politice în Consiliu. Chiar dacă, la nivel declarativ, lucrurile merg bine în USL, semne vizibile de rupere vin de la centru. În acest context, PDL Târgu Neamț, formațiunea cu cei mai mulți consilieri locali, s-a gândit deja să profite de acest avantaj și parc-ar râvni la un post de viceprimar.

* Surâsul bate logica

 Președintelui PDL Târgu Neamț, Viorel Bălțătescu, afirmă că poate face oricând o nouă majoritate cu PSD sau PNL. Cei 7 consilieri locali democrat-liberali îi dau suficiente speranțe cât să-și facă socoteli pentru o nouă majoritate politică în CL Târgu Neamţ. „După plecarea din consiliul local a dlui Cojocaru, de la UNPR, următorul, pe lista APEL, era dl Jean Cojocaru. Din motive personale, acesta și-a dat demisia de pe locul eligibil, făcând loc dlui Dorin Grădinaru, de la PDL. Acum suntem 6 pedeliști și un consilier de la PNȚCD, care face parte din alianța APEL. Pe viitor, ne putem gândi la o reconfigurare politică în Consiliul Local și oricând putem face o majoritate, cu PNL sau PSD. Logic ar fi să facem alianță cu cei de dreapta, cu PNL; dar ne surâde și ideea cu PSD. La timpul potrivit, în funcție de alianța pe care o vom face, ne vom gândi și la obținerea postului de viceprimar, iar, dacă va fi cazul, la susținerea actualului viceprimar, în varianta în care vom face majoritate cu PNL. Vom face o majoritate cu PSD sau PNL, doar pentru a asigura o stabilitate în Consiliul Local și la nivel de primărie. Nu dorim să luăm locul nimănui și nici să îndepărtăm pe cineva din actuala coaliție”, declară Viorel Bălțătescu, șeful PDL Târgu Neamț.

 * „Se menţine un echilibru decizional”

 Maria Vrînceanu, fost consilier local din partea PDL, membru în Biroul Politic Local (și sora Sulfinei Barbu, între altele) nu exclude, nici ea, scenariul unei noi majorități. „Nu aș exclude nicio variantă atunci când e vorba de alianțe politice. Dacă mă gândesc la o eventuală alianță, la acest moment, în Consiliul Local, fie cu PNL, fie cu PSD, aș spune că oricare din ele este benefică, pentru stabilitatea în legislativul târgnemțean, dar și pentru oraș. Se menține un echilibru decizional. Iar un primar care și-a propus să realizeze ceva, fără o susținere în Consiliul Local, nu va putea realiza nimic. Categoric, ne putem gândi și la un post de viceprimar, în situația în care acest loc, ocupat fiind acum, va fi liber. Ca formațiune ce are cei mai mulți consilieri locali, categoric se va negocia și această funcție”, a spus aceasta.

 * Mai întâi a fost zvonul… apoi se concretizează

 Neculai Andoni, președintele PNL Târgu Neamț, s-a arătat circumspect în privinţa unei noi majorități, dar, totuși, dispus la negocieri. „Din ce știu eu, consilierii PNL se înțeleg bine cu cei de la PSD, cel puțin asta mi-au spus ei. Când nu va mai fi bine, orice e posibil. Deocamdată, nu am primit nicio propunere, dar… știți cum e. Mai întâi apar zvonurile și apoi se concretizează. Eu am avut discuții în BPL, dar mi s-a spus că se înțeleg bine cu cei de la PSD. Acum, nu știu dacă se înțeleg doar pentru interesul personal sau cel de partid. Depinde și de PSD. Dacă PSD nu o să lupte pentru interesele comunității, noi suntem dispuși să facem o nouă alianță cu oricine în interesul cetățenilor”, a menționat șeful PNL.

* Speculații dinspre Ion Creangă

 Social-democratul Vasile Dron vorbește și pentru el, și pentru colegii săi, atunci când spune că noua majoritate vehiculată este ”pură speculație”: ”Nu cred că o să fie. Atâta timp cât se face treabă – și se vede că se face treabă în oraș de către noua conducere -, nu văd de ce s-ar schimba majoritatea. Sunt speculații care vin de la cineva care stă pe undeva pe lângă casa lui Ion Creangă. S-au făcut multe realizări în oraș și se observă”. Primarul Daniel Harpa a fost extrem de laconic: „Noi avem protocol cu PNL-ul în cadrul USL și nu este cazul să discutăm acest lucru”.

 Ciprian Traian STURZU

Articolul precedentMedicii preferă ambulanța în locul elicopterului
Articolul următorPinalti concurat de naţionala artiştilor

1 COMENTARIU

Comments are closed.