0:00

Norica Nicolai a găzduit o întâlnire a GAL-urilor la Parlamentul European, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Știm că vă loviți, ca în cazul multor alți români, de o serie de elemente birocratice ce vin dintr-un blocaj al administrației interne, dintr-o lipsă de viziune, dintr-o precară pregătire profesională a celor cu care sunteți parteneri. Totuși, uitându-mă la sumele accesate și la proiectele realizate, remarc că România este o țară în care se întâmplă ca cetățenii să fie înaintea administrației, ceea ce din punctul meu de vedere este un lucru pozitiv, cu o singură condiție: această administrație să nu devină o frână împotriva cetățenilor”, a arătat eurodeputata PNL, Norica Nicolai, în discursul susținut la o întâlnire pe care a găzduit-o astăzi la Parlamentul European și la care au participat aproximativ 80 de reprezentanți ai Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) din România și din Europa, precum și ai comunităților rurale din țara noastră.

Conferința „România rurală şi Uniunea Europeană” a fost organizată cu scopul de a crea colaborări între GAL-urile românești și cele din Vestul Europei, pentru identificarea de proiecte comune și accesarea de fonduri europene în acest sens. Norica Nicolai a afirmat că principalul scop al dezvoltării GAL-urilor este acela de stimulare a inițiativei locale, precizând faptul că atât GAL-urile, cât şi proiectul Leader (de încurajare a parteneriatelor între aceste structuri locale) sunt instrumente europene care pot fi utilizate într-o dezvoltare a coeziunii în statele membre. Alexandru Potor, preşedinte FNGAL (Federația Națională a GAL-urilor din România), a precizat că la finalul programului Leader au fost înregistrate, 3.000 de proiecte desfășurate de Grupurile de Acțiune Locală, printre acestea cele mai importante fiind cele pentru dezvoltarea infrastructurii, dezvoltarea fermelor sau a turismului, iar în 2014 se speră la un număr de 7.000 de proiecte.

La conferinţă au mai luat cuvântul şi Anca Nan (Manager de proiecte pentru Euro-Crişana Local Action Group), Luiza Cristea( Director de comunicare al Fundaţiei Dignitas), Octavan Blaga (director editorial EuropaNova) și Josef Goebels (președinte al ADR-Vlaanderen și al Open Network). Evenimentul a fost organizat în colaborare cu G.A.L. Euro-Crișana, The European Development Platform, FNGAL România și Eurona Nova Bruxelles).

Articolul precedentPuțini romașcani în audiențe, aceleași probleme
Articolul următorPatroni romașcani îmbogățiți în 2013