Executivul a adoptat o ordonanță de urgență care stabilește noi reguli pentru campania electorală la alegerile prezidențiale din acest an. Actul normativ are în vedere inclusiv campania electorală din mediul online, pe marile platforme, iar pentru încălcarea regulilor pot fi aplicate sancțiuni uriașe. Acestea nu sunt în sumă fixă ci procent din cifra de afaceri a marilor platforme. Normele vin după anularea primului tur al alegerilor prezidențiale de Curtea Constituțională a Românei. Reglementările din 16 ianuarie au în vedere materialele publicitare politice care pot fi scrise, online, audio sau video: „În sensul prezentei ordonanțe de urgență, la alegerile pentru Președintele României din anul 2025, este considerat material publicitar politic orice material scris, online, audio sau video, utilizat în campania electorală care îndeamnă alegătorii în mod direct sau indirect să aleagă sau să nu aleagă, să voteze sau să nu voteze pentru un candidat independent sau pentru un candidat al unui partid politic clar identificat”, stabilește ordonanța de urgență.
Plângerile referitoare la campania electorală pe marile rețele online sunt soluționate de Biroul Electoral Central, iar deciziile sunt comunicate Autorității Electorale Permanente. Dacă sunt depistate nereguli, platformele trebuie să elimine conținutul considerat ilegal în maxim 5 ore. „Deciziile BEC se comunică de îndată Autorității Electorale Permanente, în vederea transmiterii către platformele online foarte mari (în sensul prevăzut de art. 3 pct. 8 din Regulamentul (UE) 2024/900), sub sancțiunea plății unei amenzi cuprinse între 1% și 5% din cifra de afaceri a platformei online, dacă în termen de 5 ore de la notificarea Autorității Electorale Permanente, platforma online nu elimină materialul publicitar în cauză”, prevede actul normativ.
Data primului tur al alegerilor prezidențiale 2025 este 4 mai, iar al doilea are loc peste două săptămâni, pe 18 mai. Secțiile de votare se deschid în ziua votului la ora 07:00 și se închid la ora 21:00. Prin excepție, dacă în incinta secției sau în afara acesteia, mai sunt alegători care nu și-au putut exercita dreptul la vot, programul secțiilor se prelungește până cel mai târziu la ora 23:59. În diaspora alegerile au loc timp de trei zile, adică în afară de ziua de duminică, se poate vota și pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică imediat anterioare zilei votării.
În timpul campaniei electorale din 2025, actorii politici asigură publicarea, împreună cu fiecare material publicitar politic, a următoarelor informații: o indicație că este vorba de un material publicitar politic; identitatea sponsorului materialului publicitar politic, respectiv numele, adresa de e-mail și, dacă este publică, adresa poștală, iar în cazul în care sponsorul nu este o persoană fizică, adresa la care acesta își are sediul; după caz, o mențiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unor tehnici de vizare a unui public-țintă sau de distribuire a materialelor publicitare; o mențiune că sumele cheltuite pentru pregătirea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea sau difuzarea materialului publicitar politic provin exclusiv din sursele permise de Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, republicată, cu modificările și completările ulterioare; după caz, o mențiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unei promovări electorale sau a unei promovării electorale plătite.
(G. S.)