Condițiile la revenirea elevilor în bănci pentru pregătirea din perioada 2-12 iunie 2020 și pentru examenele naționale din vară au fost din nou modificate. Se stabilesc trei mari condiții pentru accesul în școli. Primul se referă la asigurarea unui spațiu de 4 mp de fiecare persoană și de minim 2 metri distanță între oricare două persoane apropiate. Pragul temperaturii care permite intrarea în școli a rămas la 37,3 grade Celsius. În interior trebuie să fie asigurate dezinfectarea suprafețelor expuse și distanțarea fizică, renunțându-se la numărul minim de 10 elevi într-o clasă. Noile măsuri sunt cuprinse în ordinul comun adoptat de Ministerul Educației și Cercetării și de Ministerul Sănătății nr. 4267/841, publicat în seara de 19 mai 2020 în Monitorul Oficial. Acest ordin le abrogă pe celelalte două, 4.220 din 8 mai și 4.259 din 16 mai. Monica Anisie, ministrul Educației, a declarat aseară că elevii din anii terminali nu sunt obligați să vină la cursurile de pregătire a examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat.
Spre deosebire de celelalte ordine, în care se specifica clar că grupurile sanitare și sălile de clasă trebuie să fie dotate cu dispozitive de dezinfecție, în noul ordin aceste condiții sanitare sunt stabilite la nivel minim: „la intrarea în unitatea de învățământ vor fi asigurate materiale și echipamente de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini etc.)” și: „există permanent săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar; elevii, personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic vor purta mască de protecție pe durata activităților și își vor igieniza regulat mâinile cu substanțe dezinfectante sau cu săpun”.
În același timp, școlile sunt responsabilizate ca, împreună cu primăriile, să poată aplica și alte măsuri de protecție: „Unitățile de învățământ în colaborare cu autoritățile publice locale pot lua și alte măsuri suplimentare pentru prevenirea și combaterea infectării cu SARS-CoV-2 (instalarea de tuneluri de dezinfecție, lavoare suplimentare pentru spălarea mâinilor, măsuri privind siguranța elevilor pe traseul de la unitatea de învățământ la domiciliu și retur etc.)”.
Se mai prevede că fiecare școală trebuie să aibă asigurat un cadru medical, desemnat de Direcția de Sănătate Publică județeană, care să stabilească măsurile de prevenire și să facă triajul: „Inspectoratele școlare județene/al municipiului București colaborează cu direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București în vederea instituirii măsurilor de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor în unitățile/instituțiile de învățământ, prin triaj epidemiologic zilnic (măsurarea temperaturii) realizat de către un medic sau asistent medical în fiecare unitate de învățământ, astfel: a) direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București întocmesc listele nominale cu cadrele medicale desemnate (medic sau asistent medical) pentru acordarea asistenței medicale, pentru fiecare unitate de învățământ, și le transmit inspectoratelor școlare, care le pun la dispoziția unităților de învățământ”. Acest nou ordin comun poate fi studiat integral aici .
(C.I.)