ACTUALIZARE 2: Conform declaraţiei comisarului şef Ioan Pânzariu, şeful Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Neamţ, poliţiştii s-au postat la intrarea în baie pentru că, rând pe rând, elevii care au păstrat telefoanele asupra lor, au cerut să meargă la toaletă.

Actualele reguli la examenul de bacalaureat prevăd că, în situaţii de acest gen, un membru al comisiei de supraveghere de pe holul şcolii însoţeşte candidatul pe tot traseul de la sala de clasă la baie şi retur”, a declarat comisarul şef Ioan Pânzariu. „Noi am stat la uşa băii şi le-am spus elevilor să predea telefoanele pe care le au asupra lor. Am adunat 6 aparate de la 4 candidaţi. Toate telefoanele au fost sigilate şi urmează să cerem autorizaţie de percheziţie informatică de la instanţă, pentru ca, ulterior, să stabilim cu cine au luat legătura şi în ce scop”.

ACTUALIZARE 1: A venit și comunicatul oficial de la Inspectoratul Școlar

https://zch.ro/wp-content/uploads/2015/07/Comunicat_presa_01_07_BAC-1.pdf

liceu borcaConform unor informaţii care au circulat în comună, nişte elevi ar fi stabilit cu profesorii de matematică să le transmită rezolvările subiectelor la matematică, prin telefon, în timpul examenului. Fiind vorba despre infracţiuni de luare şi dare de mită, sesizarea a ajuns la parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ, iar procurorul care a preluat-o a delegat câţiva poliţişti de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice să facă „activităţi” la liceul din Borca. Aşa au fost descoperiţi patru candidaţi, dotaţi cu telefoane mobile şi cu căşti, însă de abia de acum trebuie stabilit dacă şi cu care anume din cei 9 profesori de matematică bătuseră palma.

Deocamdată a început urmărirea penală împotriva faptelor – ar fi vorba despre abuz în serviciu şi luare şi dare de mită – dar investigaţiile sunt abia la început, e mult prea devreme ca să avem detalii şi chiar dacă le-am avea, nu ar putea fi făcute publice”, a declarat procurorul Nicolae Ionaşcu, din cadrul Parchetului Neamţ.

Din punctul de vedere al Inspectoratului Şcolar Judeţean, la Borca a fost un incident, iar poliţiştii au „monitorizat” examenul.

În urma unei sesizări primite, ieri (30 iunie), de Poliția Neamț, de la cineva din presă, polițiștii s-au deplasat la liceul din Borca pentru a monitoriza modul în care decurge examenul. Nu s-a intrat în sălile de examen. Polițiștii au stat la intrarea în liceu și la intrarea în toaletele din clădire. Pentru că doar polițiștii au dreptul de a controla corporal candidații, aceștia i-au oprit pe toți cei care au intrat în toalete pentru verificări. Asupra unora dintre ei, patru la număr, s-au găsit telefoane și căști. Cei care au fost prinși cu aceste dispozitive, au fost înștiințați despre faptul că, potrivit metodologiei de examen, sunt eliminați. Dincolo de acest incident, examenul s-a desfășurat în condiții normale la Borca, fără a exista alte abateri”, a precizat prof. Elena Laiu, inspector școlar general adjunct al IȘJ Neamț.

29 COMENTARII

 1. Si eu am dat bac-ul la Borca acum 2 ani in urma si la fel ni s-au cerut bani pentru promovare. Motivul a fost bani pentru “protocol” clasa de a XII -a Matematica – Informatica a dat o suma destul de mare iar 99,9% dintre e au trecut in schimb noi nu am dat si doar 35% dintre au trecut (Cei mai bine pregatiti). Nu sunt mandra ca am facut acel liceu. Chiulitul e ca si cum ai bea un pahar de apa, mita e la orice pas fie pentru motivarea abesentelor, fie in acest caz pentru trecerea bac-ului. Daca domnul director nu are voie in incinta liceului atunci de ce in perioada in care am dat bacul astepta la iesirea din liceu fie cu un zambet arogant fie cu o mahnire… in functie de elevul care iesea din sala de examen. Ideea e simpla, vrei sa termini liceul Mihail Sadoveanu, Borca, mituieste stanga si dreapta, pupa in f**d directorul si poate zic poate ve-i termina 12 clase daca mituiesti suficient si folosesti ruj rosu atunci cand pupi… Cu riscul de a ma repeta mi-e rusine ca am terminat acel liceu.

  • Si eu am terminat acum 2 ani. Intr-adevar s-au cerut bani dar nu te obliga nimeni sa dai. Spre exemplu eu nu am dat si am terminat mate-info. Daca procentul de promovare a fost 99% ( asa cum era de asteptat pentru ca a fost o clasa buna) s-a datorat faptului ca elevii au fost seriosi si au invatat ( chiar daca pe ultima suta de metri). Drept urmare sfatul meu ar fi sa nu vorbesti despre ceea ce nu stii si mai ales daca abia ai luat examenul de bacalaureat, spun asta pentru ca din cate imi amintesc cele mai bune note au fost obtinute de catre elevii de la profilele mate-info, respectiv filologie. Nu poti invinovati profesorii sau directorul pentru faptul ca nu esti capabil sa obtii macar o nota de bun simt la examenul de bacalaureat . Crede-ma ca nu a fost nevoie de nicio mita pentru a trece examenul de bacalaureat si pentru a-mi continua studiile. In plus, m-am folosit mereu de cunostintele dobandite in timpul liceului. Sunt profesori foarte bine pregatiti. Vina cade asupra elevilor, care trateaza totul cu indiferenta!

  • Stimabilă doamnă/domnișoară Mihaela, vă ințeleg frustrarea, indignarea si toate celelalte sentimente urîcioase care vă macină interiorul de fost elev mediocru. BAC-ul in esență este un examen de nivel mediu, în consecință nu trebuie să dai nimic, nu trebuie să fii un semizeu nici sa faci legământ cu forțele întunericului să îl promovezi. Aș sugera umil să ne vedem fiecare de prezent și să nu lăsăm mâhnirile și nereușitele proprii să ne îndemne la vorbe grele și la jigniri.
   La fel de umil aș cita din dvs: “vrei sa termini liceul Mihail Sadoveanu, Borca, mituieste stanga si dreapta, pupa in f**d ” […] “Cu riscul de a ma repeta mi-e rusine ca am terminat acel liceu.”
   Metodele proprii de reușită nu sunt neapărat cele unanim acceptate si aplicate de toată lumea.

  • Mihaela..dar unde D zeu ai terminat draga mea liceul la Borca? la cantina sau la fumoarul din incinta liceului ?caci la felul cum scrii….. numai absolventa de Liceu..nu esti…
   mm? spune -ne si noua cum s-a intamplat ..scuze…”sa” ..vei fi trecut tu bac ul …uups..”ve -i”

 2. Si eu am terminat liceul la Borca acum 2 ani.Ce a spus domnisoara Mihaela mai sus nu este adevarat ,cat despre promovabilitatea la bac in acel an a fost cam asa ,cine a invatat a luat cine nu …NU .

  • asa este cine invata ia bacalaureatul, cine nu NUUU, eu am terminat in 2009 tot la Borca si nu a fost cu mita, am invatat l-am luat, si noi cand mergeam la baie mergea supraveghetori cu noi, si atunci nu puteai sa te uiti la colegu s-au etc. Deci daca inveti iei bacalaureatul la orice ce liceu esti.

 3. Domnișoara Mihaela… ”ve-i termina”??? ai luat oare bac-ul la română??? nu mai veni cu astfel de comentarii și jigniri, crezând că știi despre ce este vorba… ai dat bani pentru protocol si nu ai luat…dar dacă luai? Directorul era cel mai bun… insă, dacă nu ai promovat… niște hoți! Corect? Chiulit zici? Dar tu oare nu te bucurai când nu faceai o oră? Cred că ai fost o elevă foarte eminentă și te-au deranjat mediocrii care au luat bac-ul și chiulangii… trebuia să înveți, chiar dacă ai dat bani!!! Nu mai fi frustrată și nu uita niciodată de unde ai plecat! Cine e serios și are de învățat, învață oriunde!

 4. Domnișoara/doamna Mihaela mi-e rușine că Liceul Borca are și astfel de absolvenți agramați, la matematică-informatică promovează 99% pentru ca 99% învață, același e procentul și la filologie, la profilele tehnice scade promovabilitatea pentru că acolo sunt mai mulți elevi care nu înțeleg că pentru a avea șanse de reușită e nevoie să și înveți. Dacă vorbim de mită atunci nu cred că ne referim la directorul actual și la zilele de astăzi. Să-ți fie rușine, deși nu te cunosc, sunt sigur că ai fost una dintre poverile acestui liceu, ai trecut târâș-grăpiș și ai crezut că așa vei reuși și la bac. Dacă nu a mers cu copiatul e directorul de vină? (…)Cu riscul de a mă repeta mi-e rușine că ai terminat acest liceu.

  • Sincer Domnule Costel daca asta e numele tau real.. nu imi consum emotiile.. ortografia si punctuatia mea nu te privesc… fiind informata despre ce sa intimplat la Borca, chiar ma bucur pentru cei care 3-4 elevi care vreo 3-4 ani de acum in colo doar o sa viseze la bac. De ce ma bucur? Sunt un exemplu pentru cei care cred ca pot lua bacalaureatul prin mijloace frauduloase. Daca aceste masuri se luau si cand deadeai tu atunci vreo 3 ani urmareai telenovele, spargeai seminte si te delectai cu o bere sau faceai o post-liceeala doar o faceai ca de terminat…. Cum zicea cineva recent o parte dintre copii nu stiu decat sa primeasca totul de-a gata daca s-ar putea si diploma de 12 clase + diploma de bacalaureat astept alte comentarii de la cei din “generatia tableta” si cele care au folosit “rujul” pentru a primi diploma de bac. Va pup.

   • nu are rost sa conving o analfabeta cum se ia bacalaureatul sau cum l-am luat eu, important este ca oameni ca tine raman mereu nistre frustrati la marginea societatii

   • Sa-ti fie rusine ca nu stii despre ce e vorba!! Sa primesti dupa cum vorbesti! Auzi la ea, cica te bucuri pentru cei 4 elevi… lasa domnisoara/doamna ca o sa ai si tu copii si o sa-ti dai seama cum sta treaba!! Ce treaba ai tu cu respectivii?? Si-au asumat raspunderea pentru ce au facut, asa ca ar fi frumos sa te duci de unde ai venit si sa-ti tii comentariile de prost gust in tine! Pacat ca la scoala Borca au invatat astfel de persoane nerecunoscatoare! Trebuia sa te duci cu Domnu’ la o scoala mai “tare” , dar daca nu ai luat bacul, unde sa te duci… Si care e problema ta cu postlicealele? Iti este ciuda ca altii isi permit sa le faca cu sau fara bac?? Du-te femeie si te ascunde ca doar vorba este de tine! Sa-ti fie rusine…

 5. Eu ce am avut de zis… am zis… este totul adevarat… si cand vine vorba despre prezenta mea la ore crede-ma nu mie rusine sa vorbesc despre asta in 4 ani am acumulat 20 de absente. Nu mi-ar parea rau daca s-ar impune sanctiuni acestui liceu problema….

 6. Daca eram eu profesor la Borca, aceasta Mihaela nu termina nici 10 clase…cum Dumnezeu sa termini liceul fara sa stii lucruri elementare de gramatica? si sunt multi ca ea…in maxim 20 de ani vom fi o tara de analfabeti la cum au unii drag de carte…

 7. Eu am dat bacul tot la Borca prin 2008…same shit…inveti promovezi….nu inveti nu promovezi…ca peste tot de altfel 😀

 8. Rusine Mihaela,te bucuri de necazul altuia.Nu e adevărat ce se scrie in presa.Sunt mama unuia din cei 4 elevi.Te pot anunta ca nu a dat nici o mita si la anu in toamna poate da bacu.La Borca au fost sunt si vor fi elevi buni.A avut ghinion copilul meu nici nu avea casti si nici telefon performant sa poata copia,ghinion.

 9. Stii ceva Mihaela…nu te-a obligat nimeni sa dai la Borca..daca ai fost asa desteapta de ce nu ai dat la Piatra Neamt, Rares sau Hogas…. nici eu nu am facut liceul la Borca da sunt mandra ca in comuna mea e un astfel de liceu…doamna Elena imi pare foarte rau de copilul dvs…

  • Tu te gandesti un pic fata? Stii prea bine ca la noi romanii nu sunt bani, si treaba cu Rares si Hogas numai aia cu fite de la tara merg ca sa-si faca de cap prin cluburile de la oras pe banii parintilor care se zbat muncind pe unde apuca pentru a le da bani. Daca traia Ceausescu pe tine nu te mai gasea nimeni :)))))

   • Andrei,eu cred ca ar trebui sa te gandesti mai bine cand faci afirmatiile astea.Si eu am terminat la Rares si sunt de la tara cum zici tu, dar nu m-am dus din cauza ca am avut fite sau sa ma duc in cluburi sa-mi fac de cap.Asta a fost alegerea mea sa ma duc la Piatra la Rares, dar sunt foarte mandra de liceul nostru din comuna, pentru ca aici am facut si eu gimnaziu.Asa ca te rog sa nu mai bagi pe toata lumea in aceeasi oala.La Borca au fost alte interese, si cine are de invatat invata.Liceul din Borca este foarte bine cotat, au iesit “oameni mari” de aici,iar eu m-am mandrit si la facultate cu un asemenea liceu unde am intalnit profesori universitari care aveau numai cuvinte de lauda despre aceasta scoala si comuna Borca!

   • mai baiatule esti si tu frustrat ca nu ai facut la Piatra sau care e treaba? si daca nu ai tu bani este problema ta nu si a mea…eu din fericire am avut bani si am facut liceul la Piatra.. dar nu ca am fost cu fite … am facut ca asa am vrut eu… si daca am fost prin cluburi bravo mie, am stiut sa imi traiesc viata… imi para rau pentru tine..o seara frumoasa

 10. Mihaela,dragostea mea,daca ai o persoana.cu demnitate si carcter,ar trebui sa multumesti acestui liceu si profesorilor ca te- au invatat ce este viata si bunul simt.cred ca atunci cand ai lipsit se vorbea despre aceste lucruri.banuiesc ca acum esti intr-o functie mare, dupa zicala: imi salut imtotdeauna colegii slabi,ca poate peste ani ajung sefi. Esti ,ai fost si vei ramane acea nulitate pe care orice liceu o are si pe care trebuie sa uitam repede.poate ca ar trebui sa iti ceri scuze, dar daca ai fost in stare sa spui aceste vorbe despre un liceu care te-a invatat sa faci o diferenta intre bine si rau,cu siguranta nu stii ce e modestia.rusine sa iti fie!!!

 11. Ciudat mod de identificare a sursei de informatie pentru un jurnalist care se respecta. Informatia a circulat prin comuna. Orice retardat, frustrat,nebagat in seama poate oferi informatii? Sursa trebuie verificata din trei parti si abia apoi confirmata. Cat despre analfabetele care arunca cu noroi in liceu si in profesori, atat pot sa spun: mi-e mila. Mi-e mila de neputinta lor de a se cunoaste cu adevarat. Mi-e mila ca nu stiu ce vor sa faca in viata. Ca nu au discernamant. Ca nu au puterea sa lupte cu propriile slabiciuni. Ca nu pot realiza nimic in viata pentru ca nu sunt motivate.Niste toape care vorbesc de rau, discrediteaza si distrug tot ce intalnesc in cale, pentru ca ele nu sunt in stare de nimic. “Cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia “este un proverb vechi romanesc, ce trebuie sa ne dea de gandit. E bine sa ne uitam la noi insine , inainte sa deschidem gura.Si atunci cand am rezolvat toate problemele noastre, cand ne-am curatat mizeria din gand si din suflet, sa aruncam piatra. Va spun ca piatra ar ramane nearuncata

 12. Buna ziua! Sincer imi pare rau pentru tot tam-tam ul acesta,pentru toate discutiile fara sens, jigniri, pareri de rau etc, parerea mea este ca inca o pata s a aruncat pentru acest liceu, inca o bila neagra si pacat ca dn Borca au plecat oameni care astazi fac cinste acestei comune si nu numai, pacat ca oameni minunati care astazi nu mai exista decat in amintiri au format, au constituit acest liceu si l au dus pe culmile existentei fiind unul bine vazut in judet, daca mai continuam asa cu multe rautati, vom ramane fara el, vor merge copiii nostri sa invete in alte grupuri scolare din judet, ptc nu am fodt capabili sa ne bucuram de ce avem, asa suntem noi romanii, ne facem rau, ne mutilam singuri, pe noi si pe cei care vin din spatele nostru, ne meritam soarta, referitor la mita, spaga,protocoale…sunt optionale in viata de zi cu zi,peste tot, in toate domeniile se practica insa nu esti obligat sa aderi la efectul de turma, un copil care are incredere in el, poate cu aceste cunostinte acumulate in timpul liceului, sa promoveze bacalaureatul far probleme. Imi pare rau pentru copiii care ieri su fost eliminati, ii cunosc, imi pare rau ptr parintii lor, a fost ghinion, si eu sunt parinte de elev care maine mai are o proba de sustinut si sper sa o depaseasca cu bine ptc am incredere in el, nu am dat bani, mits, nu am investit in metode moderne de copiere, mergem pe potential, mizam pe calitatea materialului genetic mostenit, este baiat, un copil minunat care m a determinat din frageda copilarie sa am incredere in el. Asadar, bafta tuturor ptr maine si ptr viitor! Dupa rezultate, sper sa revenim!

 13. Din pacate, pentru noi toti, dam dovada de “buna crestere”. Mai tii minte , tu om, micut si far’ de minte, cine te- a invatat pe tine sa scrii? Nu, ca doar acum ai banii tai. Pe ai cui nervi ai banii tai? Haide spune, ca daca tot e sa dam arama pe fata. Si de ce nu recunosti, ca si tu ai fost la fel. Daca ai avea un pic de respect, nu pentru oamenii din liceul nostru, ci pentru tine insuti, ti-ai cantari cuvintele. Auzi, dom’le! Si de ce va place stirea asta? Nu mai e nimic nou in comuna? V-a dat subiect de discutie?
  Pune mana si te roaga pentru gandurile si invidia din tine sa te ierte Dumnezeu, ca altcineva nu stiu cine te-ar putea ierta!!

 14. Din pacate, pentru noi toti, dam dovada de “buna crestere”. Mai tii minte , tu om, micut si far’ de minte, cine te- a invatat pe tine sa scrii? Nu, ca doar acum ai banii tai. Pe ai cui nervi ai banii tai? Haide spune, ca daca tot e sa dam arama pe fata. Si de ce nu recunosti, ca si tu ai fost la fel. Daca ai avea un pic de respect, nu pentru oamenii din liceul nostru, ci pentru tine insuti, ti-ai cantari cuvintele. Auzi, dom’le! Si de ce va place stirea asta? Nu mai e nimic nou in comuna? V-a dat subiect de discutie?
  Pune mana si te roaga pentru gandurile si invidia din tine sa te ierte Dumnezeu, ca altcineva nu stiu cine te-ar putea ierta!!
  Mai citeste odata articolul…Intreabarea asta: CINE A SUNAT SA ANUNTE DITAMAI GLOATA CA SE COPIE, nu ti-ai pus-o? Sa fim seriosi, stim ce scopuri au , SI CINE le are. Si in plus, daca tot e asa serioasa treaba, oare chiar nu aveau alte actiuni mai importante de urmarit? Un amarat de BAC?
  Eu, sunt mandra de liceul nostru, pacat ca un VIERME strica tot marul!
  Aaa…si sa nu uit: tocmai citisem pe Vestitul Facebook, un text, adresat unui cadru didactic. URAT! fiecare are dreptul la libera exprimare. Atata timp cat invatatorul respectiv, nu era in timpul orelor, putea sa fac orice. Putea sa va si injure, ca doar unii dintre voi chiar meritati!

  • Cadrul didactic respectiv, înjurat de un bob de mazăre (la creierul celui care proferează înjurii mă refer), nu a gresit cu nimic aparand onoarea liceului fara sa jignească sau ,Doamne fereste să înjure la randul lui. tocmai de aceea nu se simte afectat cu nimic de bobul de mazare, sa fiti sigura de asta.

Comments are closed.