Frauda de la examenul de Bacalaureat a adus județului Neamț o faimă de care se putea lipsi cu ușurință și, probabil, dacă-i întrebăm pe cei implicați – elevi, părinți, profesori, inspectori – s-ar fi lipsit și cu dragă inimă de ea. Dar ea a existat, este o certitudine, apare în înscrisuri oficiale, care vor rămâne, și, mai important, își produce efectele. Mai cu seamă la Târgu Neamț, unde 84 de elevi care au dat examenul la centrul ”Vasile Conta”, de la acest liceu, dar și de la colegiul ”Ion Creangă”, au fost eliminați din BAC.

anonimTotul a pornit de la dezvăluirile făcute de unul din elevii care au susținut examenul. Mesagerul de Neamț l-a găsit, după încheierea controlului, a stat de vorbă cu el astăzi, 15 iulie, și, în exclusivitate, vă prezintă mărturiile copilului.

O declarație impresionantă prin cele relevate și care vine să demonstreze tarele unui sistem. Se poate remarca, din toate cele prezentate, că fraudarea examenului de BAC la Târgu Neamț a fost o surpriză nu pentru că s-a produs, ci pentru că s-a descoperit. Fiindcă martorul nostru spune că despre asta s-a știut cu cel puțin o săptămână înainte de prima probă la română, când se umbla din clasă în clasă după bani. ”Cu o săptămână înainte de Bacalaureat, înainte de proba de la limba română, niște părinți de-ai unor colegi de-ai mei au venit să mă întrebe și pe mine dacă dăm bani, dacă vrem să ne înscriem la BAC, în ce clasă suntem. Eu le-am zis că vreau să dau BAC-ul pe cinstite, nu-mi convine să dau bani. La început se vorbea de 50 de lei pentru o singură probă. Cu 50 de lei poți face altceva, nu sunt mulți, dar nici puțini. Să pierzi într-o zi 50 de lei e cam mult. Un alt fost coleg de-al meu mi-a spus că, pe lângă ăștia 50 de lei, trebuia să mai dai încă 150 de lei. Am zis că e prea mult și mie nu îmi convine. Nu am atâția bani. Cam toți au dat bani”.

Celelalte mărturii le puteți citi integral în Mesagerul de Neamț, ediția online.

 

Articolul precedentNoi reguli privind adopțiile
Articolul următor25 de elevi premiați de Primăria Iași și ISJ
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.