isj 2014Opt unități de învățământ din județul Neamț vor fi reevaluate, săptămâna viitoare, de inspectorii Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP). La primele verificări acestea nu au îndeplinit toate condițiile pentru desfășurarea unui act educațional de calitate. O dată la 5 ani, fiecare unitate de învăţământ este evaluată de o comisie ARACIP, care asistă la ore, studiază documentele şcolare, vizitează spaţiile şcolare, aplică chestionare, studiază rezultatele elevilor, etc. O școală care nu îndeplinește parametrii la care se raportează verificările ARACIP primește răgaz să remedieze deficiențele constatate. După 3 vizite de reevaluare, școala care nu obține un calificativ minim, poate fi propusă Ministerului Educației spre desființare.

Opt școli nemțene vor fi reevaluate – cele care au fost evaluate de ARACIP și la care s-au găsit descriptori neîndepliniți. Vom veni pentru monitorizare pentru a vedea exact dacă au fost eliminate neconformitățile astfel încât descriptorul acela care a fost neîndeplinit să fie real îndeplinit, astfel încât imaginea pe care școala nemțeană o are, la nivel de minister, să fie o imagine reală. Cele 8 școli intră în tipul de evaluare periodică”, a precizat prof. Viorel Stan, inspector școlar general al IȘJ Neamț.

Până acum, în județul Neamț, toate școlile verificate au primit certificate de calitate. Evaluările ARACIP, în Neamț, au început în 2007. Până acum, aproximativ 65 de unități de învățământ au fost evaluate, dintre care 35 anul trecut. Nivelul minim pentru acreditare a unei şcoli este S (Satisfăcător), calificativ care denotă că respectiva şcoală funcţionează în condiţii normale, conform legii. Calificativele B şi FB se acordă pentru îndeplinirea unuia sau mai multor descriptori din standardul de calitate, iar calificativul Excelent se acordă doar în cazul în care şcoala depăşeşte standardul. (M. TEODOROF)

Articolul precedentMarţi, 13 octombrie: Scenariu de groază în școlile nemțene!
Articolul următorDe sezon: accidente nocturne de căruţă
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.