Vineri, 8 iunie, la Judecătoria Roman a fost dată sentința într-un dosar cu peripeții care-l privește pe Nicu Chirilă, primarul comunei Ruginoasa. Mai multe amănunte privind cazul, le puteți citi aici.

Potrivit sentiței publicate pe portal, primarul de Ruginoasa a beneficiat de legea cea mai favorabilă, care este vechiul Cod penal. Potrivit acestuia, instanța îl condamnă ”pentru săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la infracţiunea de tăiere fără drept de arbori, la pedeapsa de 2 ani închisoare, în condiţiile art. 396 alin. 1, 2, Cod procedură penală. b. În baza prev. art. art. 31 alin. 2 Vechiul C.p. rap. la art. 109 alin. 1 lit. d din Legea nr. 46/2008 cu aplic. art. 5 C.p., pentru săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la infracţiunea de furt de arbori, condamnă pe inculpatul Chirilă Nicu,la pedeapsa de 2 ani închisoare, în condiţiile art. 396 alin. 1, 2, Cod procedură penală. c. În baza prev. art. 33 lit. a V.C.p. rap. la art. 34 alin. 1 lit. b Vechiul Cod penal, dispune contopirea pedepselor aplicate inculpatului în pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, fără aplicarea vreunui spor. Aplică pe lângă pedeapsa rezultantă pedeapsa accesorie, interzicând inculpatului pe durata şi în condiţiile prev. de art. 71 vechiul Cod Penal exercitarea drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza II şi lit. b vechiul Cod Penal. d. În baza art. 81 alin. 1, 2 din Vechiul Cod penal, suspendă executarea pedepsei închisorii aplicată inculpatului pe un termen de încercare de 2 ani prevăzut de art. 82 alin. (1) din Vechiul Cod penal, la care se adaugă un interval de timp de 2 ani, rezultând un termen de încercare total de 4 (patru) ani care se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe. Conform art. 71 alin. (5) din Vechiul Cod penal, pe durata suspendării sub supraveghere a executării pedepsei principale se suspendă executarea pedepsei accesorii a interzicerii unor drepturi. Atrage atenţia inculpatului asupra existenţei cazurilor de revocare a suspendării condiţionate a executării pedepsei prevăzute de art. 83 Vechiul Codul penal. III. În temeiul prev. 397 C.p.p., constată că persoana vătămată UAT Ruginoasa nu s-a constituit parte civilă în cauză. În temeiul art. 404 alin. 4 lit. c C.p.p. rap. la art. 249 C.p.p. dispune ridicarea sechestrului asigurator dispus prin ordonanţa procurorului nr. 2782/P/2010 din data de 17 martie 2017 asupra cotei părţi indivizibile aparţinând inculpatului Chirilă Nicu (…). Dispune plata onorariului apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpat (av. Nahoi Vasile) în cuantum de 520 lei (cameră preliminară + fond) din fondurile Ministerului Justiţiei. În temeiul art. 274 alin. 1 Cod procedură penală obligă inculpatul Chirilă Nicu la plata către stat a sumei de 2000 lei reprezentând cheltuieli judiciare avansate în cauză. Cu apel în 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi, 08 iunie 2018.
Document: Hotarâre 230/2018  08.06.2018.”

Sentința din dosar poate fi atacată cu recurs. Să reținem că interzicerea drepturilor exercitarea drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza II şi lit. b vechiul Cod Penal, însemnă interzicerea pe perioada pedepsei a dreptul de a alege și de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat. (V.B.)

Articolul precedentȘtire actualizată: Casă în flăcări după ce a fost lovită de trăsnet. Foto
Articolul următorO femeie din Vaslui şi-a pierdut viaţa într-un accident la Pipirig. Galerie foto
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.