0:00

Nici gratis nu e bine!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Nemțenii nu se îngrămădesc la consultații pneumologie
* „Oamenii nu vin pentru că la capitolul educație sanitară suntem deficitari” – dr. Tatiana Puiu

Nemțenii nu par interesați de consultațiile gratuite pentru depistarea bolilor de plâmâni. Începând de miercuri, 1 octombrie, cei care vor să știe dacă suferă de vreo afecțiune la plămâni au ocazia să se înscrie pentru o analiză gratuită de spirometrie la unul din cele două cabinete disponibile din județ. Unul este la Roman și celălalt la Târgu Neamț. Medicii de acolo au fost incluși în cadrul unei campanii a Societății Române de Pneumologie și pot efectua gratuit testările amintite. Potrivit dr. Silvia Ciubotaru, de la cabinetul din Roman, analizele se pot face de luni până vineri, între orele 8-15, fără trimitere de la medicul de familie, fără programare și indiferent din ce oraș este solicitantul. La cabinetul din Târgu Neamț, cam aceeași atmosferă. Medicul Tatiana Puiu, cea care coordonează activitatea de acolo ne-a precizat că, deocamdată, nu este aglomerat deoarece campania este la început.

„Sperăm ca de acum încolo să avem solicitări mai multe. Oamenii nu vin pentru că la capitolul educație sanitară suntem deficitari. Noi, medicii, încercăm să mai facem educație, dar la nivelul societății ar trebui activate mai multe pârghii de informare. Oamenii ar trebui să înțeleagă că aceste campanii sunt măsuri eficiente de prevenție. Este important să ajungem la doctor și până să descoperim o boală sau o afecțiune”, a spus dr. Tatiana Puiu.

Campania de testare gratuită se încheie la sfârșitul acestui an. BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică) este o boală a plămânilor care afectează aproximativ un milion de români şi despre care se estimează că va deveni a treia cauză de deces la nivel mondial. Un studiu din 2012, efectuat la iniţiativa Centrului pentru Politici și Servicii de Sănătate pe aproape 10.000 de români, arată că mulți dintre bolnavi nu își dau seama de severitatea bolii lor, accesul la specialiști și analize gen spirometrie fiind extrem de redus. Spirometria, investigația cea mai potrivită pentru a identifica BPOC, se face simplu și rapid, iar rezultatele se dau pe loc. (M. TEODOROF)

Articolul precedentCupa României, 8-imi: Ceahlăul – ASA Tg. Mureş
Articolul următorJefuitorul de bătrâni Manex – 3 ani de detenţie