Doar două unităţi spitaliceşti din Moldova au solicitat să se afilieze Rețelei Europene de Referință (European Reference Networks – ERN) pentru boli rare: Spitalul clinic de Urgență “Sf. Maria” şi Spitalul “CI Parhon”, ambele din Iaşi.
În cazul Spitalulului “Sf. Maria” este vorba de “Malformaţii/Anomalii în dezvoltare şi Dizabilităţi Intelectuale Rare”, iar la “Parhon” de “BOLI RARE NEFROLOGIE- UROLOGIE”.
Ministerul Sănătății (MS) anunţă într-un comunicat de presă că “a eliberat 32 de scrisori de recomandare pentru unitățile sanitare care și-au exprimat interesul și doresc să se afilieze ERN sau să participe la procesul de depunere a declarațiilor de interes pentru accesarea de fonduri”.
“În domeniul bolilor rare, Uniunea Europeană a organizat un apel pentru accesare de fonduri având drept scop înființarea de Rețele Europene de Referință. Îndeplinind prevederile legale specificate în Directiva 2011/24/UE privind asistența medicală transfrontalieră, orice grup alcătuit din 10 furnizori de sănătate din care 8 din țările membre UE pot aplica până la finalul apelului cu o propunere de înființare de Rețea Europeană de Referință într-o anumită zonă de expertiză medicală”, precizează MS.
Procesul de depunere a declarațiilor de interes pentru constituirea ERN are loc în două etape, una deja încheiată: 16 martie – 21 iunie 2016, pentru ERN care solicită finanțare; 23 iunie – 22 iulie 2016, pentru ERN care nu solicită finanțare.
Spre comparaţie, între cele 32 de unităţi spitaliceşti cu recomandare de la MS (repetăm, pentru că au solicitat!) se află 11 din Bucureşti, 7 din Cluj-Napoca şi 7 din Timişoara, dintre care 5 cereri provin numai de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Louis Ţurcanu”. (M. CONSTANTINESCU)