medicamente 02Dorel Săndesc, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, a afirmat că instituția în care lucrează a demarat procesul de recalculare a prețului la medicamente.

„Ministerul Sănătății a demarat acțiunile necesare pentru punerea în aplicare a Ordinului 75 cu privire la aplicarea prețului medicamentelor. Nu era necesară o anchetă foarte complicată pentru că era evident că în șapte ani nu s-a făcut nimic în acest sens. Deja pe site-ul ministerului sunt aproape toate medicamentele originale. Suntem în faza de corectare a prețurilor. Credem că la finalul lunii mai – începutul lunii iunie, să avem noile prețuri. Să putem asigura mai multe medicamente și noi medicamente absolut necesare. În ultimi șase ani, în România nu s-a mai introdus vreun medicament compensat. Din momentul în care demarezi procedura, prețul nu poate fi decât corect la final. Eu sunt convins că prețurile se vor modifica”, a spus Săndesc.

Ministerul Sănătății a solicitat, la finalul lunii februarie, deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor să îşi actualizeze toate preţurile la medicamentele de uz uman, în conformitate cu Ordinul Ministrului Sănătăţii 75/2009. Acest Ordin spune că preţul medicamentelor trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din 12 ţări: Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania. (Oana IOSUB-TOMA)