ekgPotrivit noului contract-cadru ce a intrat în vigoare de la 1 aprilie, medicii de familie, cei care au aparatura și competențele necesare, pot oferi pacienților servicii medicale în plus. Este vorba despre efectuarea și interpretarea unui EKG pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate, efectuarea unei ecografii generale, abdomen și pelvis, și spirometrie.

„Serviciile medicale adiționale reprezintă servicii care se oferă opțional în cabinetele medicilor de familie, exclusiv asiguraților de pe lista proprie. Aceste servicii sunt acordate numai în cadrul cabinetelor care au dotarea corespunzătoare, iar medicul de familie are competență dobândită prin parcurgerea unui program educațional specific, certificat suplimentar”, potrivit reprezentanților CAS Neamț.

„În acest moment, atestatul în spirometrie durează două luni. Spirograma este un document medico-legal utilizat de foarte multe ori în susținerea și încadrarea într-o invaliditate funcțională respiratorie și pensionare. Ea nu poate fi efectuată și interpretată decât după obținerea atestatului conform legilor în vigoare. Creșterea adresabilității către medicul specialist în vederea efectuării și interpretării spirometriei este salutară dacă acest lucru este realizat și susținut de către medicii de familie. În rest, ea rămâne apanajul celor care dețin atestatul în explorarea funcțională respiratorie ca și efectuare și interpretare”, a declarat prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie. (Oana IOSUB-TOMA)

Articolul precedentNi se promit prețuri mai mici la medicamente, din iunie!
Articolul următorNEAMŢ: S-au numărat accidentele de pe ruta Făurei – Horia din ultimii 10 ani!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.