colegiu-site15 primării din județul Neamț au depus proiecte în acest an, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), cu o valoare nerambursabilă de 17,5 milioane de euro. Ceea ce ar putea părea puțin, date fiind nevoile și neamul, dar, spun oficialii, este de fapt destul de bine, fiindcă alții stau mai prost ca noi. De exemplu, cei din Suceava, care nu au reușit să pună niciun proiect, după cum a anunțat Viorel Ilisei, directorul Oficiului Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OFIR) Neamț în cadrul Colegiului Prefectural din 29 septembrie. ”Pentru infrastructura rutieră au depus proiecte cinci comune: Pipirig, Borca, Vânători, Bicazu Ardelean și Pângărați. Fiecare proiect este cu finanțare nerambursabilă în valoare de un milion de euro. Pentru infrastructura educațională și socială au fost patru comune care au depus proiecte comunele Pângărați, Borca, Poiana Teiului și Bicazu Ardelean. Fiecare proiect este cu o valoare nerambursabilă de 100%, a câte 500.000 de euro fiecare. Pentru apă uzată și rețea de canalizare au fost două proiecte, fiecare în valoare un milion de euro, al localităților Alexandru cel Bun și Moldoveni. Pe componenta de apă uzată și construire de stații de epurare au depus proiecte, fiecare în valoare de 2,5 milioane de euro, comunele Tarcău, Bălțătești, Cordun și Gâdinți”, a anunțat Viorel Ilisei.

În ceea ce privește investițiile în protejarea patrimoniului cultural, cinci localități din Neamț au depus proiecte: Borca, Tarcău, Zănești și Secuieni – pentru modernizarea căminelor culturale, iar comuna Ștefan cel Mare a depus un proiect pentru restaurarea Hanului de la Șerbești, fiecare proiect valorând jumătate de milion de euro.

Lipsa de colaborare dintre instituții, piedică pentru nemțenii interesați de accesarea fondurilor

Chiar dacă cinci primării au depus proiecte pentru protejarea patrimoniului, directoarea Direcției pentru Cultură Neamț, Rocsana Josanu, a ridicat problema lipsei de colaborare dintre cei de la OFIR și restul instituțiilor din județ care au legătură cu domeniile ce ar putea beneficia de finanțare prin PNDR. ”Ar fi util ca și instituţiile implicate să aibă ghidurile pentru a le prezenta doritorilor. Eu mă refer strict la protejarea patrimoniului acum. Am primit multe întrebări de la oameni, care ar fi vrut să aplice, dar nu am avut cum să-i ajutăm prea mult, pentru că ne-au lipsit respectivele ghiduri”, a spus Rocsana Josanu.

Din explicațiile oferite de Viorel Ilisei, abia acum se lucrează la editarea documentelor și, în momentul în care vor fi gata, vor fi distribuite atât instituțiilor interesate de colaborare, cât și nemțenilor, datorită caravanei care se va plimba, la finalul anului, prin comune pentru a-i informa pe oameni despre posibilitățile de accesare de finanțări europene.

Andreea AMARIEI

Articolul precedentOlandezi cadorisiți de primarul Daniel Harpa cu titluri și distincții
Articolul următorO femeie de 67 de ani i-a dat peste nas unui escroc
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.