vand porc pe internet

* prețul kilogramului în viu este de 10-11 lei

* achiziţii se pot face şi pe internet

Deși suntem în plin post, cu aproape o lună înainte de Crăciun, crescătorii de animale din Neamț se gândesc deja la sărbători și au început să-și vândă animalele din ogradă. Ca să dea cât mai multe până în Ajun, vând astăzi la cele mai mici prețuri. Deşi preţul pentru un kilogram de carne de porc în carcasă este în jur de 6 lei, ţăranii vând porcul viu cu 10-11 lei/kg, în târguri. Domnul Ion, din Tupilați, a vândut deja doi porci la târgul din comună. De regulă, oamenii care cumpără de la dânsul merg acasă, negociază la sânge, iar într-un final, crescătorul se lasă păgubaș și vinde mai ieftin. Cine vrea să se aprovizioneze de pe acum trebuie să știe că poate să negocieze inclusiv tăierea și tranșarea porcului în bucăți mai mari la fermier acasă. O taxă suplimentară pentru care cumpărătorii vor plăti în jur de 50 de lei. Așadar, un porc crescut la ţară, hrănit cu grăunțe de porumb, iarbă şi dovleac, cu o greutate de 110 kilograme și gata tranșat  costă la final de noiembrie în jur de 1.100 – 1.200 de lei. Aproape la jumătate față de prețul cu care se va vinde de Ignat. Prețul cărnii de porc în preajma Crăciunului ajunge, cel puțin în Piața Centrală din Piatra-Neamț, și la 18 – 20 de lei kilogramul.

Porcul de Crăciun, cumpărat de pe internet

Şi anul acesta, metoda prin care puteți cumpăra porcul de pe internet funcţionează deja. Pe site-urile de vânzări online au apărut încă de zilele trecute primele anunţuri care oferă porci spre vânzare pentru sărbătorile de iarnă.
* Paul din Piatra-Neamţ, Căciuleşti : “Vând porci de carne crescuţi cu cereale, cartofi și lucernă. Greutatea de la 70 la 130 kg. Preţ 10 lei/kg”.

* Şi domnul Ciobanu de la Rediu vrea să vândă un animal pe internet cu următorul anunţ:  “Vând porc de 200 kg, crescut ecologic la curte. Preţ: 8 lei/kg – nu este negociabil.”

Începând de săptămâna viitoare, reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ vor începe controalele prin târgurile de animale din judeţ. Se vor verifica atât modul în care se comercializează porcii, cât şi documentele care dovedesc că fermierii respectă normele sanitar-veterinare. Specialiştii vă recomandă totuşi să fiţi precauţi atunci când cumpăraţi animale vii din târguri. Ca şi pieţele agro-alimentare, pentru a obţine autorizaţia, târgurile de animale trebuie să fie împrejmuite, să aibă apă curentă, sectorizare în funcţie de speciile comercializate şi un medic veterinar care să verifice documentele de provenienţă a animalelor. Lipsa autorizării poate îngreuna identificarea şi înregistrarea animalelor, dar şi asigurarea asistenţei medicale veterinare. Pot apărea boli precum antrax, anemie infecţioasă, pesta clasică sau febra aftoasă. De altfel, reprezentanţii DSVSA Neamţ îi sfătuiesc pe cumpărători să le ceară vânzătorilor înainte de achiziţie certificatul sanitar-veterinar al animalului.

Ioana HAGI-STAN