Un bărbat, de 72 de ani, din comuna Ceahlău, a fost internat și este în stare gravă la Spitalul clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iași, după ce a fost confirmat infectat cu hantavirus. Virusul provoacă o boală gravă, transmisă la om de la rozătoare sau dacă omul lucrează în subsoluri, în zone umede. Debutează cu febră mare, hemoragie și afectare renală. Pacientul este internat în secția Nefrologie și în grija medicilor de terapie intensivă și de nefrologie, potrivit conf.dr. Ionuț Nistor, purtătorul de cuvânt al spitalului „Dr. C.I. Parhon”. A fost dializat, iar prognosticul medical rămâne rezervat.

Bărbatul a fost diagnosticat la Piatra-Neamț în data de 15 iulie, în urma investigațiilor de tip marker prin testul ELISA și apoi transferat la Iași, fiind vorba de o boală rară. Familia lui a relatat medicilor că bărbatul ar fi fost în pădure, să taie lemne, cu câteva săptămâni înainte de a se simți rău.

Ancheta epidemiologică care se face acum va arăta DSP Neamț dacă mai sunt și alte persoane suspecte de a fi infectate, fie din familia pacientului, fie în rândul locuitorilor din comuna Ceahlău. Confirmarea bolii vine doar în urma investigațiilor de laborator.

În județul Neamț au mai fost confirmate infectate cu hantavirus două persoane în anul 2019.

C.I.

Articolul precedentLegenda Meşterului Manole la Izvorul Alb
Articolul următorPanică într-un bloc din Roman: o femeie şi-a dat foc la garsonieră