0:00

Nebuloasa proiectului de gestiune a deșeurilor, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Negocierile și întârzierile extrem de mari din proiectul european de gestiune a deșeurilor dau peste cap planurile autorităților locale. Cea mai ciudată situație se întâmplă în zona Roman, acolo unde, încă de anul trecut, s-au demarat lucrările de închidere a gropii de gunoi neconforme. Totuși, autoritățile s-au dat peste cap și au obținut avizele pentru amenajarea unui depozit temporar, însă socoteala nu a funcționat pentru că în Consiliul Județean politicienii nu s-au pus de acord cum să facă licitațiile pentru transport. Una peste alta, depozitul de la Roman este supraplin, rampa este neutralizată și e ilegal să mai fie folosită, iar gunoiul se duce tocmai la Botoșani, la rampa de la Darabani, neconformă, dar deocamdată autorizată și neînchisă.

Istoricul unui proiect născut din gunoaie

Romanul a avut un ghinion chior încă de la demararea acestui proiect. Mai întâi de toate, președintele Culiță Tărâță a făcut ședințe peste ședințe cu firmele care trebuia să ridice stația de transfer de lângă Cersanit. Termenele construirii investiției au fost amânate de mai multe ori, iar acum, abia în luna mai, obiectivul este aproape gata. Aici ar trebui ca firma care câștigă licitația pentru salubrizare să aducă gunoiul, să-l sorteze, iar deșeurile să ajungă la Girov. Dar, cum, când, cine și cu ce bani nu știe nimeni. Operatorul de salubritate din Roman este Rossal, cel care strânge deșeurile, face un fel de colectare selectivă pentru a diminua cantitatea de deșeuri nefolositoare și le duce la depozitul temporar.

“Am mai cărat de la depozitul de la Roman deșeuri la Darabani, pe cheltuiala societății. Încercăm, prin sortare, să depunem cantități cât mai puține. Depozitul temporar este autorizat pentru trei ani, dar nu putem estima când se va umple acesta. Cu școlile, containerele pentru colectarea selectivă mai reușim să diminuăm cantitatea pe care o depunem în depozit. În acest moment, aici se depun doar deșeurile din Roman. Avem contract cu aproape 80% din comunele din zonă și deșeurile de aici merg la Darabani. Prețul este mai mare pentru comune, deoarece și cantitatea de deșeuri este mai mică față de Roman”, a explicat Ionel Ciocan, director Rossal, firmă care are în administrare depozitul temporar de la Roman.

La finele anului trecut, primarul Laurențiu Leoreanu atrăgea atenția operatorului de salubritate să nu cumva să aducă la depozitul de la Roman și deșeurile de la comune, bănuind, probabil, că derularea proiectului va merge încet spre deloc.

“Au pus căruță în fața boilor. Întâi trebuiau să facă depozitul de la Girov și stațiile de sortare și transfer, apoi trebuiau închise gropile neconforme”, spunea edilul.

Și cu gunoi pe cap, și cu banii luați

O altă problemă, mai specială pentru Roman, este aceea că și administrația locală trebuie să participe cu o cotă de cofinanțare la acest proiect, estimată la vreo 4 miliarde de lei vechi. Tot în avans, autoritățile au luat în calcul cheltuiala și au prevăzut-o în împrumutul bancar. Numai că banii trebuiau retrași până la finele anului trecut, lucru care nu s-a putut, deoarece proiectul nu este nici pe departe finalizat. Așa că rezerva din împrumut s-a întors la bancă, iar acum va trebui să se scoată direct din bugetul local banii necesari cofinanțării. Dar, autoritățile spun că nu ar fi bai, poate bugetul județului va suporta o parte, dacă nu – asta este, Romanul va plăti.

Platforme de gunoi, înlocuite cu altele

O altă parte a proiectului prevede înlocuirea platformelor de deșeuri. Pe vremea fostului primar din Roman, cu bani de la bugetul local și nu puțini s-au construit platforme pentru containerele de deșeuri în fiecare asociație. Platformele înseamnă că s-a turnat beton, s-a asigurat o cale de scurgere a apei și s-au închis într-un grilaj de metal. Multe nu au funcționat, deoarece oamenii străzii au stricat grilajul pentru a putea umbla în interiorul containerelor.

Acum, prin proiectul european, toate aceste platforme sunt refăcute. Specialiștii spun că ar fi un lucru bun, deoarece platformele “vechi” nu sunt viabile pentru containerele speciale din anul 2014. Operatorul Rossal spune că, în acest moment, ridică deșeurile din containerele achiziționate în timp de societate, dar prin proiectul european aceste platforme vor fi dotate cu containerele specificate în proiect. Totuși, se vor realiza mai multe puncte de colectare a deșeurilor.

“Este vorba de 70 de platforme realizate prin proiect, mai multe decât cele existente în acest moment. Problema este că în unele zone sunt necesare platforme mai mari. Ar trebui să fie mărite, în funcție de necesități și nu știm exact pe banii cui se vor face modificările. Noi nu am vrea să mai plătim”, a declarat Ovidiu Bojescu, city-manager al municipiului.

În zilele de azi… speranța moare ultima

Primarul Laurențiu Leoreanu spune că a reușit, cu ajutorul Rossal, să “scape” de o bună parte din gunoiul din depozit. Însă, gura de oxigen nu este neapărat suficientă.

“Vom trece, în perioada imediat următoare, la mărirea capacității depozitului, astfel încât să nu mai avem probleme. Cantitatea de deșeuri din depozit a fost dusă la Darabani pe cheltuiala operatorului, astfel încât să mai avem loc pentru perioada următoare. Am încredere că până în iulie să se încheie proiectul și să intrăm în linie dreaptă”, a spus edilul Romanului.

În tot acest proiect, până la această dată nimeni nu a spus cum se va desfășura colectarea gunoiului. Pe oameni nici nu-i interesează foarte tare câte firme și ce firme vor partipa la licitație, ci îi interesează câți bani vor trebui să plătească pentru fiecare metru cub de deșeuri. Clar este că prețul unic, așa cum este și la apă, se va stabili la nivel de județ. Așa cum Piatra Neamț beneficiază de apă mai ieftină, deoarece este produsă prin cădere (la Roman este nevoie de mai multe stații de pompare), locuitorii municipiului plătesc mai mulți bani, pentru că sunt alimentate și comune îndepărtate de sursa de apă. Specialiștii spun că totul se va lămuri în momentul în care vor fi gata caietele de sarcini, unde se va stabili câți operatori vor fi, ce prețuri maximale pot impune și în fața cui răspund ei.

Claudia MATEI

Articolul precedentS-au încheiat licitațiile pentru pășuni
Articolul următorPrimăria Oniceni cere ajutor la CJ