Încet, dar sigur, fenomenul Grinţieş se instalează şi la vecinii din Ceahlău: pădurile se răresc, stivele de buşteni nemarcaţi apar şi dispar (în gatere) fără să „vadă” nimeni, iar zona „La jgheab” are mai multe cioate decât copaci în picioare.
Axialul – drumul pentru camioanele cu buşteni
Un rol hotărâtor în transportul lemnului tăiat în viteză îl are Drumul Judeţean 155 F, cunoscut drept „Axialul”. Făcut pe vremea comuniştilor, a fost folosit iniţial pentru căratul materialelor cu care s-a construit Staţiunea Durău. Ulterior a fost asfaltat şi, până prin 1996, chiar se circula bine pe axial. Camioanele cu lemne şi utilajele folosite la exploatare au distrus, însă, asfaltul. Un incident cu un autocar plin de copii, rămas suspendat, a pus eticheta pe axial: drum periculos. Consiliul Judeţean Neamţ a hotărât să-l închidă. Vreme de 10-12 ani, toţi preşedinţii de CJ au promis că vor repara şi vor redeschide axialul.
În 2010 , Vasile Pruteanu a făcut nişte plombări, a igienizat rigolele şi a montat limitatoare de înălţime la ambele intrări pe drum. Mânuitorii de drujbe au intrat, iniţial, în panică, neştiind cum vor mai putea trece cu camioanele, apoi au găsit soluţia: au făcut o bretea forestieră pe lângă limitator, cu „binecuvântarea” primarului de atunci, Costică Şchiopu. Că transportatorii de lemn trec la o distanţă de 15 metri faţă de ghereta rangerului administraţiei PNC e o altă discuţie. Până la urmă, omul n-are niciun interes să se pună rău cu „gospodarii” din comună. „Gospodari” care nu numai că taie şi trasportă zeci de tone de lemn săptămânal, dar au luat „măsuri” şi în ceea ce priveşte semnalizarea: indicatoarele de interdicţie au fost întoarse acolo unde nu s-au putut smulge, iar limitarea de greutate a fost vopsită.
Noi am semnalat. Şi avem fotografii sugestive. De aici e treaba poliţiei, a administratorului de drum, a agenţilor de la parc. Care dacă tot lasă lucrurile aşa, de ani de zile, cel puţin ar putea decreta „Ziua Porţilor deschise” în Parcul Naţional Ceahlău. Care să fie, vorba lui Pavel Stratan, „chiar de două ori pe zi”. (Cristina MIRCEA)
Asa se distruge tot in judetul turistic Neamt. Sub ochii duplicitari ai autoritatilor. Cum adica politia din Bicaz si Ceahlau chiar nu vede traficul greu ? Nu s-a sesizat nimeni cand semnele de circulatie sunt vandalizate ?
Jandarmeria montana din Bicaz isi plimba ATV-ul toata ziua pe la Izvorul Muntelui iar cei din Ceahlau isi beau cafelele fix la intersectia pe unde trec lemnele. Mai este si problema spinoasa de care ar trebui sa iontre in atentia DNA aceea ca DOAR UNII POT TRECE PRIN PORTILE Parcului National Ceahlau !!!!!!