medic retetaOrice plătitor de taxe la sistemul național de sănătate are dreptul să își schimbe medicul de familie, indiferent de motivele care stau la baza deciziei sale. Procedura nu este anevoioasă, iar pașii care trebuie urmați se presupun a fi simpli. În primul rând, asiguratul trebuie să adreseze o cerere medicului pe lista căruia vrea să se înscrie, în care să specifice numele medicului de familie actual. După ce se înregistrează cererea, medicul de familie primitor trebuie să anunțe, în maxim 15 zile lucrătoare, medicul de familie de la care a plecat pacientul, precum și Casa de Asigurări de Sănătate cu care se află în relații contractuale. Medicul de familie de la care a plecat pacientul îi va trimite noului medic, prin poștă, fișa medicală a pacientului. În niciun caz nu se înmânează pacientului. E bine de știut că o copie a acestei fișe va fi păstrată de cabinetul medical de la care se pleacă, cel puțin un an de la data plecării.

„Se poate face o cerere de schimbare a medicului de familie și direct la Casa de Asigurări de Sănătate în care să se menționeze noul medic și data de la care se dorește transferul. Nu este nevoie de o motivare. Dar, foarte important, asiguratul este obligat să stea cel puțin 6 luni la medicul său de familie. După cele 6 luni, oricine își poate schimba, după preferințe, medicul, dar nu mai devreme. Dacă pacientul consideră că a fost nedreptățit în vreun fel, poate să se adreseze Colegiului Medicilor”, a declarat Radu Firăstrău, director CAS Neamț.

Apoi, pacientul se poate prezenta la noul medic, cu documentele care să îi ateste calitatea de asigurat, unde va completa o declaraţie că dorește înscrierea pe lista de pacienți. (Oana IOSUB-TOMA)

Articolul precedentNEAMŢ: „Coraj” răsplătit cu propunere de arestare preventivă
Articolul următorMarius Crăciun a venit acasă, sora lui a rămas la arest
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.