Un tânăr de 22 de ani, din Negrești, a ajuns ieri la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț după ce a fost mușcat de o vulpe. Rana făcută de vulpe, de la mâna stângă, nu era adâncă, iar bărbatul a venit cu mașina proprie până la spital pentru a i se acorda îngrijirile medicale de urgență. La UPU i s-a curățat rana și i-a fost administrat vaccinul cu ser antirabic și antitetanos. Tânărul de 22 de ani a fost transferat la secția Infecțioase a spitalului, dar cum plaga era minoră, acesta a fost lăsat să plece acasă, urmând să revină pentru următoarele doze ale vaccinului, post-expunere.
„Pentru acest gen de mușcături, fiind animal sălbatic, care este cu potențial mare de a fi contactat rabia, se aplică un tratament specific care se calculeaza la greutatea corporală a pacientului, urmat imediat de administrarea primei doze de vaccin antirabic. Pacientul a plecat acasă fără probleme și urmează să revină în secție pentru a face și celelalte doze de vaccin. În total se fac 5 administrări în 28 de zile”, a declarat dr. Valentin Goga, șeful secției Boli Infecțioase din cadrul spitalului.
Rabia (turbarea) este o boală produsă de un virus care afectează sistemul nervos central (creierul și măduva spinării) atât la animale cât și la oameni. Oamenii pot dobândi boala în urma mușcăturilor, produse atât de animale sălbatice cât și domestice. Animalele purtătoare ale virusului și răspunzătoare de transmiterea lui sunt, de obicei, vulpile, lupii, câinii sălbăticiți și, uneori, pisicile fără stăpân. (Oana IOSUB-TOMA)