brauner terasa 01UPDATE 2: Vestea că Liceul de Arte „Victor Brauner” a fost acționat în judecată, pentru că refuză să dea acord de vecinătate unui investitor, care dorește să deschidă o terasă, a ajuns și la urechile inspectorilor școlari. Inspectorul general, Viorel Stan spune că, din păcate, instituția pe care o coordonează nu este consultată în asemenea situații și totul depinde de hotărârile pe care le iau membrii Consiliilor de Administrație ale școlilor. „Am vorbit cu reprezentanții Liceului de Arte Victor Brauner și mi-au expus datele problemei. Personal, nu sunt de acord ca, în preajma unei unități școlare, să funcționeze baruri, terase, restaurante sau alte spații în care se comercializează băuturi alcoolice. Totuși, așa cum am mai spus și cu alte ocazii, este o părere care nu cântărește prea mult, deoarece există un cadrul legal care nu ține cont de opinia Inspectoratului Școlar vizavi de acest aspect. Atât timp cât se respectă legea nu ar trebui să fie nicio problemă. Dacă din punct de vedere legal cei care vor să construiască în vecinătate au nevoie de acordul reprezentanților liceului, fie că vor sau nu, trebuie să respecte și decizia lor”, a precizat Viorel Stan, inspectorul școlar general al IȘJ Neamț.

UPDATE1: Primarul Dragoș Chitic a fost categoric: ”Va trebui respectată legea!”. ”Oricine poate da în judecată pe oricine în ziua de azi. Nu am amănunte acum despre situație, dar în mod clar va trebui respectată legea. Este o unitate de învățământ, iar legea spune clar care este distanța pe care unitățile de alimentație publică trebuie să o aibă față de unitățile de învățământ”, a adăugat primarul Chitic. Viceprimarul Aurelia Simionică a fost mai în cunoștință de cauză, fiindcă a avut cauza pe masă, la audiențe: ”Impedimentul cel mai mare acolo este acceptul școlii, care nu și-l va da, fiindcă acolo nu numai că vine gard în gard cu școala, ci este chiar cale de acces pentru copii. Investitorul de acolo a venit inclusiv cu varianta (năstrușnică – n.red.) că dimineața va vinde sucuri, iar după-amiază va vinde bere. Sunt și multe reclamații din partea cetățenilor din zonă, că deja sunt multe tentații pentru adolescenți și există un abuz în alcool și țigări, nu ar fi cazul să mai apară încă una. Din punctul de vedere al Primăriei Piatra Neamț, pot să vă spun că noi am respectat prevederile legale întru totul și pe ceea ce a însemnat documentație și autorizări nu s-a eliberat. Nu vom elibera autorizație de construire și nici de funcționare fără acordul școlii. Și nu e vorba doar de acordul școlii, ci și al tuturor vecinilor”.

Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț s-a trezit că este dat în judecată, pentru faptul că nu-și dă acordul ca în vecinătate să se construiască o terasă de vară. Problema este mai veche, dar nicio secundă reprezentanții unității școlare nu s-au gândit că lucrurile vor ajunge atât de departe. Consiliul de Administrație (CA) al școlii a refuzat de 4 ori să acorde un aviz de vecinătate pentru funcționarea terasei. „Firma SC LILTOP SRL a fost refuzată din considerente exclusiv educative, în ședințele de CA din 11 aprilie, 15 aprilie, 23 aprilie și 28 mai. Suntem acuzați de rea-voință pe motiv că ceilalți vecini i-au dat acordul și că noi nu am vrut. Noi reprezentăm o instituție cu rol de educare a elevilor și când spun noi mă refer la un consiliu al școlii format din reprezentanți ai părinților, ai Consiliului Local, ai Primăriei Piatra Neamț. Am cerut, inclusiv, și părerea elevilor, care ne-au spus că nu sunt de acord. Sunt mâhnită că cel care a făcut acest demers nu a înțeles poziția noastră”, a precizat prof. Luminița Moscalu, directoarea Liceului de Arte „Victor Brauner” din Piatra Neamț. Conducerea unității școlare a precizat că cel care i-a acționat în judecată invocă faptul că distanța viitoarei terase față de imobilul școlii este de 2 metri, suficient cât să i se dea un acord de vecinătate. De fapt, cele două terenuri (al firmei și al școlii) sunt despărție doar de un gard, fără să fie vreo distanță între cele două terenuri. Potrivit directoarei, școala are deja un avocat și este pregătită să răspundă încă odată, de data aceasta în fața judecătorilor, pentru toate întrebările puse de reclamant. „Apărăm interesul celor aproximativ 500 de elevi din unitatea de învățământ. Dacă noi am da acord de vecinătate pentru cineva care intenționează să ridice o terasă, ce ar însemna asta? Nu că, indirect, invităm elevii acolo? Este normal să facem acest lucru? Aș vrea să spun că noi nu avem cum să fim în litigiu cu această firmă deorece, din câte știm, terenul este închiriat de SC LILTOP SRL Săvinești de la firma SC LUPENI SRL din Lupeni”, a adăugat directoarea Moscalu.

Administratorul firmei invocă „istoricul” barurilor și cafenelelor din oraș

brauner terasa 02Administratorul firmei SC LILTOP SRL, Bogdan Alexandru Topor este de altă părere și crede că va avea câștig de cauză în acțiunea sa, motivele fiind multiple. „Am acționat în judecată pentru că avem acest drept prin Constituția României. Apoi, avem precedente. Multe restaurante și unități de deservire publică funcționează pe lângă școli. Nu vreau să dau exemple concrete pentru că sunt probe pe care le vom folosi în instanță. Mai mult, există baruri și cafenele pe lângă unități de cult. Nici aici nu nominalizez. Pe de altă parte, noi avem acord din partea a 90% dintre vecini. Pe urmă, avem toate aprobările din partea instituțiilor abilitate, de la DSP, Primărie, Mediu, avem studiu de impact de la un institut din Iași. Prin acest studiu am explicat că nu se va auzi muzică de la terasă. Și după cum știți, o terasă de vară funcționează mai mult în sezonul estival, când elevii sunt în vacanță. Ne trebuie doar semnătura școlii”, a spus administratorul firmei. Alexandru Topor a spus că s-a interesat inclusiv la primărie care sunt condițiile pentru a putea avea acordul să funcționeze pe lângă Liceul „Victor Brauner” și este de părere că are toate atuurile de partea lui. „Distanța prin care se face accesul în unitatea școlară față de intrarea în unitatea de alimentație publică trebuie să fie de minim 25 de metri și ne încadrăm în această cerință. Apoi, construcția trebuie să aibă 3 metri distanță de gardul școlii. Și acest lucru îl îndeplinim. Cred că o să avem câștig de cauză chiar dacă doamna Moscalu încearcă să atragă de partea ei opiniea publică”, a adăugat administratorul firmei. Reprezentanții școlii spun că au sesizat în scris Primăria Piatra Neamț și IȘJ Neamț cu privire la acest aspect. (M. TEODOROF)

Articolul precedentMApN infirmă mobilizarea rezerviștilor și recrutarea tinerilor
Articolul următorVASLUI: Buget de 134 de milioane de lei
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

2 COMENTARII

  1. Asta mai lipsea…bineinteles, de locurile de parcare acest „administrator” nu a zis nimic. Toti care vin la baut acolo isi vor parca masinile pe carosabil , vor bloca banda si sa vezi blocaje in trafic atunci. Mai ales ca acea portiune de drum este foarte intens circulata.

  2. Pai daca omu’ se ia dupa lege si legea e in favoarea lui, ce mai ramane de facut? Sa mutam scoala, nu? Sau s-o desfiintam si sa se faca altceva in cladirea aceea! Ce ne mai trebuie scoli? Sa facem ce e in trend: carciumi, second-hand-uri, birouri de amanet… Copchiii sa se invete cu realitatile vietii de mici!

Comentariile sunt închise.