valentin munteanuColonelul Valentin Munteanu, consilierul juridic al Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Neamț, a acționat în instanță exact instituția pe care o apără în alte procese. Ofițerul este nemulțumit de coeficientul de salarizare, așa că, în ziua de 13 iulie, s-a adresat Tribunalului Neamț, cu o cerere de chemare în judecată, care a fost repartizată Secției a II-a Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal. Urmează ca magistrații să decidă dacă jandarmul merită un salariu mai mare și până acum a fost discriminat. Urmează, de asemenea, să vedem cine va apăra Jandarmeria în procesul cu propriul jurist.

Consilierul juridic nu este singurul angajat al IJJ Neamț care-și caută drepturile prin sălile de judecată. Și alți jandarmi s-au adresat instanței pentru norma de hrană. În general, norma de hrană se situează la valoarea de 1.000 de lei lunar, și este compusă din norma 6, care se acordă în fiecare zi, indiferent dacă militarul este în week-end sau în concediu, și o normă 12B, care se acordă doar în zilele în care beneficiarul este la serviciu. Jandarmii care au făcut acțiuni în instanță consideră că li se cuvine și norma 12B în zilele libere, nu doar norma 6. Inițial, cei care sunt de părere că ar trebui să primească 3 lei în plus pe zi s-au adresat, cu rapoarte, conducerii IJJ Neamț.  Atât fostul comandant, colonelul Sorin Gherman, cât și actualul împuternicit, colonelul Ion Eugen Todoruț, le-au răspuns că, din punct de vedere legal, nu li se pot acorda cei 3 lei în plus pe zi. Rămâne de văzut dacă instanța va fi de aceeași părere.

În general, salariile în cadrul Jandarmeriei nu sunt mulțumitoare, însă militarii își întregesc veniturile cu norma de hrană (în jur de 1.000 de lei pe lună) și cu norma de echipament (240-250 de lei pe lună). (C.M.)

Articolul precedentNemţean implicat în accident rutier în Suceava * Victima e din Botoşani
Articolul următorSpitalele din Neamț pierd 20 de paturi
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.