0:00

NEAMŢ: Incendiu la biserica din Băluşeşti – Dochia / De vină a fost burlanul unei sobe, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiIncendiul care a mistuit biserica din parohia Băluşeşti, comuna Dochia, a pornit de la burlanul necurăţat de funingine – după cum au stabilit pompierii. La intervenţie au fost doi ofiţeri şi 25 de subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ, cu cinci autospeciale, plus voluntarii din Dochia şi Mărgineni.

„ La sosirea militarilor, ardeau acoperişul bisericii şi bunuri din interiorul acesteia, iar vântul puternic creştea pericolul extinderii incendiului către casa parohială”, a precizat slt. Andrei Grancea, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ.

„Pompierii au protejat casa parohială, cu perdele de apă, au creat accesul în biserică, pentru a evacua bunuri, şi au acţionat pentru stingerea incendiului. Misiunea pompierilor militari a durat patru ore, timp în care au reuşit să scoată câteva mese şi cărţi din biserică. Alimentarea cu apă a autospecialelor a fost realizată de la hidranţii din satul Dochia, aflaţi la o distanţă de 5 km de biserică”.

NEAMŢ: Incendiu la biserica din Băluşeşti – Dochia / De vină a fost burlanul unei sobe, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiBiserica din lemn, izolată cu polistiren, a aras în totalitate, cu tot cu 40 de icoane, obiectele bisericeşti, mobilierul din interior şi alte bunuri.

Acum, satul care numără în jur de 70 de case, a rămas fără lăcaş de închinăciune, iar speranţele de la bugetul local sunt destul de mici.

„Noi nu avem puterea financiară să ridicăm o altă biserică, dar vom contribui cu ceva, cu siguranţă”, a declarat primarul Iulian Ciubotaru.

„O sa facem solicitare pentru un ajutor de la Guvern, altă şansă nu avem. Este mare păcat că s-a întâmplat aşa ceva. Satul este îmbătrânit, dar cu mare drag pentru tradiţii şi pentru biserică. În ultimii ani oamenii au tot investit şi în iconostas, şi în mobilier, au făcut izolaţia cu polistiren şi, în câteva ore, totul s-a făcut scrum”. (C. MIRCEA)

Alte detalii, aici: https://zch.ro/neamt-arde-biserica-din-balusesti-dochia/

NEAMŢ: Incendiu la biserica din Băluşeşti – Dochia / De vină a fost burlanul unei sobe, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Articolul precedentBACĂU: Viorel Hrebenciuc, încă 30 de zile în arest
Articolul următorPrețuri mai mici la medicamente
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.