viscol munte 02În seara de 6 martie, pe întuneric, în condiţii de viscol crunt, cu vizibilitate sub 5 metri, şi o temperatură resimţită de corpul uman ca fiind de minus 22 de grade, deşi afară erau doar minus 7, salvamontiştii nemţeni au avut cea mai dificilă operaţiune de căutare- salvare din acest an.

„ La ora18:52 am fost alertaţi de către Dispeceratul Naţional Salvamont şi ulterior de către ISU Neamţ că şase persoane sunt rătăcite în zona Ocolaşului Mare şi solicită ajutor”, a declarat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ.

„Toată ziua a fost un viscol crâncen în zona superioară a masivului, iar echipa Salvamont care a urcat din Durău spre Baza Dochia a avut dificultăţi şi timpul parcurs a fost aproape dublu decât de obicei. După ce-am fost anunţaţi despre turiştii rătăciţi, au început să sune oameni de la diverse instituţii care doreau doar informaţii. Singurii care s-au oferit să ne ajute au fost cei de la ISU Neamţ, dar din păcate în situaţia de faţă eram, ca de multe ori de altfel în operaţiunile din acea zonă, pe cont propriu”.

Echipa de salvamontişti a cercetat, timp de o oră şi jumătate, zona Ocolaşului Mare, Vârful Ghedeon şi Piatra Lată – Schit fără niciun rezultat. Procedurile stabilesc foarte clar că, în condiţii extreme, salvatorii nu au voie să stea mai mult de 3 ore în teren, pentru că altfel îşi pun viaţa în pericol. Deja jumătate din timp se scursese. O altă echipă se pregătea să intervină, iar planul era să meargă cu snowmobilul până „La Scaune”, iar apoi pe jos, în căutarea urmelor lăsate de cei şase (trei bărbaţi şi trei femei din Iaşi) rătăciţi.

Raul PAPALICEF
Raul PAPALICEF

„Am avut o scurtă discuţie cu dl. colonel Nistor de la ISU, prin care mi-am exprimat temerile că informaţia că grupul de turişti s-ar afla în Ocolaşul Mare este eronată, deoarece nu găsisem niciun indiciu care să confirme o prezenţă umană în zonă”, a mai spus Raul Papalicef.

„La câteva minute am fost sunat de dumnealui şi mi-a spus că a ascultat din nou comvorbirea dintre victime şi jandarmerie, iar turiştii au menţionat că au trecut pe lângă un indicator cu mai multe săgeţi. Atunci am realizat că, de fapt, rătăciţii erau undeva în zona Stănile – Jgheabul lui Vodă (versant vestic)” .

Echipa de intervenţie şi-a schimbat traseul, a coborât spre jgheab şi, la ora 20:35 a găsit turiştii. Toţi erau afectaţi deja de temperaturile foarte reduse, iar unul era în pragul epuizării. Cu greu, în aceleaşi condiţii de viscol crunt care fuseseră şi până atunci, salvamontiştii i-au condus la Cabana Dochia, unde au ajuns peste două ore –  durată care spune foarte multe despre vremea crâncenă care era.

„Dacă nu i-am fi găsit, nu cred că ar fi rezistat mai mult de 6 ore”, a conchis şeful Salvamont. (Cristina MIRCEA)

Articolul precedentSUCEAVA: Urări de 8 martie de la pompieri
Articolul următorSUCEAVA: Prins după ce a făcut 21.200 lei cu metoda “Accidentul”
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

  1. in legatura cu turisti salvati din ceahlau nici 6 cuvinte de acolo nu sunt adevarate cum puteti sa scrieti doar minciuni cei 6 nu erau rataciti erau in traseu dar din proasta administrare a traselor de catre parcul national nu se vedeau indicatoarele .

Comentariile sunt închise.