0:00

NEAMŢ: Festivalul „Zilele Creangă”, ediția a V-a, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn perioada 26 februarie-4 martie va avea loc a V-a ediție a Festivalului „Zilele Creangă” în Târgu-Neamț (26-28.02), Iași (1-2.03) și Chișinău (3-4.03). Coordonatorii de program sunt Olguţa Creangă-Caia din Târgu-Neamţ, Valentin Talpalaru, din Iaşi și Claudia Balaban din Chişinău.

Pe 26 februarie, în prima zi a festivalului la ora 15:00 la Biserica „Sfântul Nicolae” din Pipirig va avea loc un Te Deum în Catedrala Munților. Tot la Pipirig de la ora 16:00 la Grupul Școlar „Ion Creangă” va avea loc un colocviu la baștina bunicului David Creangă, intitulat „Creangă la izvoare”.

A doua zi, pe 27 februarie manifestările din cadrul festivalului se vor muta la Târgu-Neamț, mai exact la Biserica „Sfântul Nicolae” din Humulești, la Casa memorială „Ion Creangă” și Școala Gimnazială Nr. 3 „Ion Creangă” din Humulești sub egida „Creangă la el acasă”. La ora 11:00 Primăria Târgu-Neamț , prin primarul Daniel Harpa, viceprimarul Traian Humulescu și consilierii locali va fi gazda festivalului și va primi oficial oameni de cultură participanți la festival în cadrul unui simpozion intitulat „Creangă în universalitate”. În cadrul aceluiași eveniment va fi prezentată și Campania de promovare a lecturii „Copiii citesc o carte”, după care invitații vor avea parte de un pelerinaj la mânăstirile nemțene.

Pe 28 februarie, ora 9:30 manifestările se mută la Biserica „Sfântul Haralambie” din Târgu-Neamț unde va avea loc o liturghie și un recital al Corului „Angeli”. Va mai avea loc și un simpozion „Creangă și biserica”.

Zilele de 1 și 2 martie sunt dedicate Iașului, manifestări ce vor prilejui deschiderea oficială a festivalului la Amfiteatrul Muzeului „Bojdeuca lui Creangă” și unde va fi susținut un spectacol de către formații artistice ale elevilor , urmată de o întâlnire cu scriitorii și oamenii de cultură din Republica Moldova. De la ora 11:30 la Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” va avea loc decernarea premiilor și diplomelor pentru promovarea literaturii pentru copii, iar la ora 16:00 va avea loc la Biserica „Sfinții 40 de mucenici”, Bărboi, Golia, colocviul „Pe urmele diaconului Ion Creangă”.

Pe 2 martie, la ora 10:00. la Consiliul Județean Iași, va avea loc o întâlnire cu președintele Consiliului Județean, Cristian Adomniței și primarul municipiului, Gheorghe Nichita. În aceeași zi la ora 11:30 la Școala Generală Nr. 22 „B.P. Hașdeu” va avea loc simpozionul „Dimensiunea europeană a operei lui Ion Creangă” cu participarea scriitorilor din România și Republica Moldova , a profesorilor și învățătorilor din Iași și a membrilor Cenaclului „B.P Hașdeu”.

În zilele 3-4 martie manifestările dedicate Festivalului „Zilele Creangă” se vor muta la Chișinău. Astfel, pe 3 martie la ora 11:00, la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” va avea loc un medalion literar-artistic „Viziunea crengiană asupra educației” și o expoziție de carte „Ion Creangă în oglinda timpului”. De la ora 13:30 la Liceul Teoretic „Ion Creangă” va avea loc Festivalul „Ion Creangă cu neamuri” și o expoziție de carte „Opera lui Ion Creangă – epopeea poporului român”.

Pe 4 martie, ultima zi a festivalului, la ora 11:00, la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, va avea loc ediția a XIV-a a Concursului de inteligență și creativitate intitulat „Miss Smărăndița -2015”. (C.T. STURZU)

Articolul precedentNEAMŢ: Reabilitarea Stațiunii Oglinzi, un vis spulberat?
Articolul următorNEAMŢ: Cai sălbatici în Parcul Natural Vânători-Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.