pietricica turism
Sebastian CĂTĂNOIU
Sebastian CĂTĂNOIU

Sebastian Cătănoiu, șeful Parcului Natural Vânători-Neamț, ne-a informat că, în viitorul apropiat, dorește să populeze parcul din administrare și cu cai sălbatici. Dispăruți din fauna României, caii sălbatici pot deveni atracția parcului din Vânători pentru turiștii care ne vizitează zona.

„În principal, ne-am axat pe zimbri, și deja două exemplare sunt pregătite să fie duse spre Chitele pentru a fi puse în libertate, iar în luna mai o să mai primim două exemplare din Franța. În viitor, în planul nostru de management este introducerea marilor ierbivore din fauna României. Zimbrul este unul din aceste mari ierbivore, dar următorul ierbivor la care ne-am gândit este calul sălbatic. Caii sălbatici au fost prezenți în fauna României, au dispărut și poate ar fi necesar să-i repopulăm. Poate la început o să-i aducem în grădina zoologică, apoi o să-i ducem într-un țarc de mari dimensiuni să se obișnuiască cu condițiile de libertate”, ne-a declarat Sebastian Cătănoiu.

Actualmente, în Parcul Natural Vânători-Neamț există 6 zimbri în grădina zoologică, 17 zimbri în Parcul de aclimatizare și 16 zimbri adulți în libertate cu doi pui fătați în această iarnă. Mai există, de asemenea, alți doi zimbri care vor fi pregătiți să fie duși la Chitele pentru a fi eliberați. Sebastian Cătănoiu ne-a mărturisit că nu au existat tentative de braconaj până la această dată.

„Din fericire până acum nu au fost probleme cu braconajul și oamenii au înțeles importanța acestor zimbri în zona noastră. Vreo șase exemplare au ajuns la Hangu și au mâncat din fânul oamenilor, dar nu au existat probleme. S-a întrunit comisia de constatare a pagubelor și sperăm că Ministerul îi va despăgubi pe oameni. Însă oamenii chiar dacă au suferit nu și-au făcut dreptate cu mâna lor. Este un lucru lăudabil”, ne-a mai spus Sebastian Cătănoiu. (C.T. STURZU)