simulare cutremur februarie 2015 01În toate școlile din județul Neamț, astăzi, 27 februarie, elevii au fost evacuați din clase în cadrul unui exercițiu privind modul de comportare a elevilor și profesorilor pe timp de cutremur. Simularea, pusă la cale de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț în colaborare cu Inspectoratul Școlar a avut o durată de 30 de minute, în tot acest timp elevii fiind atenți la indicațiile profesorilor. Pentru școlarii de la Școala Gimnazială Nr. 3 a fost o simulare cu zâmbetul pe buze, deoarece aceștia știau cu câteva zile înainte de acest moment. După ce s-au ascuns sub bănci, vreme de câteva secunde, cât a durat „cutremurul” cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter, elevii au ieșit din sălile de clasă cu capetele acoperite de cărți și caiete doar, doar vor fi feriți de bucățile imaginare de tavan care ar fi putut să-i lovească. Cei de la clasele mici au fost și cei care s-au dovedit a fi pregătiți pentru un eventual dezastru.

simulare cutremur februarie 2015 02„În timpul unui cutremur am fost sfătuiți să ne adăpostim sub bănci pentru a nu fi loviți de bucățile de tavan. În caz că nu avem unde să ne adăpostim, am fost învățați să stăm lângă pereții de rezistență. În timpul unui cutremur este important să ne ajutăm colegii și să ne păstrăm calmul”, a spus Tudor Bărbieru, de la clasa a IV-a C.

„Pe tot timpul cutremurului, nu trebuie să intrăm în panică, trebuie să-i calmăm pe ceilalți elevi și să ne adăpostim. Dacă un coleg strigă după ajutor, intervenim după ce s-a terminat cutremurul. Dacă obsevăm că avem un coleg grav rănit trebuie să cerem ajutorul unui adult”, a adăugat Maria Andronic, elevă în clasa a IV-a C. (M. TEODOROF)