StethoscopeFederația „Solidaritatea Sanitară” lansează un ultim avertisment referitor la faptul că prevederile legale din România privind timpul de muncă al medicilor încalcă flagrant normele Uniunii Europene în domeniu. Nerezolvarea problemei ar putea duce la acţiuni în instanţă, afirmă sindicaliştii.

„În România, gărzile medicilor nu sunt considerate timp de lucru, iar medicii pot fi obligați să lucreze un număr nedefinit de ore/săptămână, respectiv lunar, în funcție de decizia unității, nerespectarea acestei decizii fiind sancționată ca abatere disciplinară. Media orelor de lucru ale unui medic, aferente unui contract individual de muncă, este echivalentul a 64 ore/săptămână, fiind numeroase cazurile în care se ajunge la echivalentul a peste 80 de ore/săptămână. Precizăm că medicii constituie singura categorie profesională pentru care nu există o limită a obligației în ceea ce privește timpul de lucru săptămânal, respectiv lunar”, au declarat sindicaliştii.

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat că proiectul legislativ privind salarizarea personalului medical se bucură de susținere parlamentară, afirmând că, deja a fost semnat de aproximativ o sută de parlamentari și, dacă va exista consens politic, normele de aplicare a acestei legi vor fi elaborate astfel încât să se realizeze „un lucru bun”. „Ne vom asigura în primul rând ca tot ce înseamnă program de lucru să se respecte, tot ce înseamnă gardă să se respecte. Normele le vom face tot prin dezbatere publică”, a mai spus acesta.

Eva Ungureanu, liderul Sanitas Neamț a declarat că „intervențiile repetate făcute pe lângă Ministerul Sănătății pe această temă, solicitările de acordare a drepturilor cuvenite au un caracter ultimativ, nerezolvarea lor va determina lansarea acțiunilor în instanță la nivel național, pentru toți membrii de sindicat”. (Oana IOSUB-TOMA)