lps romanLiceul cu Progam Sportiv Roman ar putea să rămână fără directorul Petru Sandu (cel care a înființat școala), care s-a arătat indignat de actualele modificări pe care trebuie să le facă în schema de personal. Aceasta a declarat că este dispus să lase oricând „cheile pe masă” dacă va trebui să disponibilizeze angajați pentru a se putea încadra în bugetul școlii. Scăderea numărului de norme dau mari bătăi de cap celor de la LPS Roman, care spun că au luat deja primele măsuri, dar se pare că nu este suficient.

„Așa, de pe foaie, este ușor să faci calcule, dar lucrurile sunt departe de adevăr. Ministrul trebuia să coboare din mașină și să vină să vadă ce este aici. Liceele sportive sunt cu un regim special. Spre exemplu, avem sute de elevi care beneficiază de cantină. Avem internat, avem spălătorie, avem deplasări, avem competiții. În spatele tuturor acestor activități e nevoie de oameni. Așa cum la liceele de artă ai nevoie de un profesor care să lucreze individual cu elevii așa și la liceele sportive se lucează pe grupe. Mai mari sau mai mici, dar tot ai nevoie de un om. Dacă renunțăm la cantină ajungem ca pe vremea împușcatului. Diriginții o să facă curățenie în clasă împreună cu elevii. O să o facem și pe asta dacă așa se face în școlile europene. Dacă nu mai au nevoie de mine, mâine las cheile pe masă”, a spus Petru Sandu. La LPS Roman sunt 96 de norme nedidactice și 43,5 norme didactice auxiliare.

De la Inspectoratul Școlar, mesajul este cel „dictat” de oficialii de la Ministerul Educației și valabil pentru toate unitățile școlare din țară. Trebuie ca până la data de 1 septembrie să se intre în normalitate.

„Reprezentanții școlilor sunt singurii în măsură de a lua decizii pentru respectarea încadrărilor proprii. Acestea intră, gradual, în vigoare, de la 1 februarie și vizează ajungerea, pentru fiecare unitate școlară, la data de 1 septembrie, la nivelul normal”, a declarat prof. Viorel Stan, inspector general al IȘJ Neamț.

Acesta a mai amintit faptul că fenomenul „clasic” de normare a fost înlocuit de structura progamului EduSal în care se regăsesc pentru fiecare școală: valoarea exactă a bugetului alocat, numărul de norme didactice, numărul de norme didactice-auxiliare și numărul de norme nedidactice. Principalul motiv invocate pentru scăderea numărului de norme este acela al scăderii populației școlare. (M. TEODOROF)

Articolul precedentIAŞI: Expoziţie de fotografie – (în)Tineri(re)
Articolul următorBACĂU: Se reia licitația pentru microhidrocentrala Caralița
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.