La aproape jumătate de an de la incendiul care a distrus piața centrală a orașului și la vreo două luni de la promovarea proiectului de refacere a Pieței Centrale din Piatra Neamț, a ieșit la iveală impedimentul principal și major care stă în calea fericirii negustorilor și a celor de la CMI Urban deopotrivă. S-a bătut multă monedă că Guvernul, prin Compania Națională de Investiții, via Ministerul Dezvoltării dlui. Dragnea, va asigura fondurile necesare reconstruirii Pieței Centrale. Conducerea Primăriei și a CMI Urban a anunțat că avizul favorabil a fost obținut și e nevoie doar de rezultatele ultimelor expertize – pe betoane – ca să se ”intre în linie dreaptă și să se demareze achiziția”.
Acum, au apărut elemente noi în declarațiile oficiale, pe modelul ”stați așa, că nu-i chiar așa”. După cum a explicat viceprimarul Aurelia Simionică, problema derivă din resturile rămase în picioare la fosta hală a pieței. Pe de o parte, vestea bună – că pot fi folosite și înglobate în viitoarea construcție – însemna o economie de 1 milion de lei din cele 18 preconizate. Pe de altă parte, fosta hală, actualmente resturi, este sub ipotecă, pentru un credit pe care CMI Urban l-a luat acum 4-5 ani, nici primăria nu mai știe exact.
”Pentru a obține finanțarea de la CNI, este nevoie ca primăria să fie proprietar pe teren și clădire. Impedimentul este legat de această construcție rămasă, care trebuie să treacă la primărie, dar nu se poate în actualele condiții, fiindcă trebuie ridicată ipoteca de pe ea. Am făcut mai multe propuneri băncii, așteaptă răspunsul de la Centrală, vom căuta soluții pentru a ridica ipoteca de pe clădire pentru a putea deveni proprietarii ei. Abia după aceea vom putea merge înainte cu proiectul de reconstruire a pieței. Este clar că noi, la CNI, trebuie să predăm teren și clădire. Sperăm să rezolvăm cu ipoteca săptămâna viitoare, pentru a putea intra cu noul proiect în avizare, la Consiliul Tehnico-Economic din cadrul MDRAP și să reobținem finanțarea”, a declarat Aurelia Simionică.