StethoscopeÎn baza legislației în vigoare, conform Codului Muncii, personalul medical poate beneficia de cursuri de pregătire profesională, decontate de angajator. Spitalul Județean de Urgență Neamț a plătit pentru pregătirea profesională a personalului medical, anul trecut, în jur de 79.000 lei, potrivit directorului economic al spitalului, Maricica Drăgan.

Pe de altă parte, președintele Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali în România, filiala Neamț, Puiu Sârbu spune că aceste cursuri nu „prea” se decontează de spital.

„Marea majoritate a asistenților medicali a spus că nu li se alocă bani și fac aceste cursuri, care sunt obligatorii pentru a putea profesa, din bugetul personal. Taxa unui curs poate ajunge pâna la suma de 50 și durează în jur de trei zile. Asistenții medicali trebuie să realizeze, în baza legii exercitării profesiei, un curs pe an reprezentând 15 credite. Necesarul de credite pe an, pentru a nu li se suspenda dreptul de muncă, este de 30. Restul de 15 credite sunt obținute din participarea la manifestări științifice. Dacă nu le realizează, li se suspendă dreptul de muncă timp de 6 luni. Da, sunt obligatorii aceste cursuri”, a declarat Puiu Sârbu.

Serviciul de Ambulanță Județean Neamț a plătit pentru formarea personalului medical, anul trecut, 15.000 lei.

„Toți asistenții, atât de la noi, cât și de la Bicaz și Târgu Neamț au făcut cursuri de formare profesională cu formatori internaționali, care s-au decontat. Suma fiind în jur de 15.000 lei”, a declarat Dorice Albu, managerul SAJ.

Spitalul de Psihiatrie „Sf. Nicolae” din Roman se încadrează, de asemenea, pe lista instituțiilor sanitare din Neamț care a plătit pentru formarea personalului medical. (Oana IOSUB-TOMA)

Articolul precedentNEAMŢ: Pensionări la Spitalul Judeţean
Articolul următorNEAMȚ: Programul olimpiadelor școlare
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.