aleho
pietricica turism

nicu albu 01Și în acest an, la sfârșitul lunii mai, prin grija Asociației Culturale „Nicu N. Albu”, se va cinsti memoria celui mai important primar pe care l-a avut Piatra Neamț. Nicu N. Albu (2 februarie 1853 – 31 mai 1908), om de afaceri, primar, prefect, deputat și senator, este Cetățean de Onoare (post-mortem) al municipiului din 1996. Este înmormântat la Mănăstirea Bistrița în cavoul cedat de Elena Cuza.

Resursele financiare fiind mai degrabă simbolice, prin comparație cu ale ONG-urilor care parazitează tradițional bugetul municipiului, asociația organizează numai o slujbă de pomenire la Mănăstirea Bistrița (sâmbătă, 30 mai, de la ora 9) și o depunere de coroane la bustul din parcul ce-i poartă numele (ora 12:30).

Este de neînțeles cum organizația pietreană a PNL, spre deosebire de alți ani, ignoră această personalitate de seamă. Simplele divergențe politice cu fostul lor coleg Iulian Luca (acum la PLR), președintele asociației, nu sunt un argument.

Cu toate acestea, se așteaptă ca la acțiunile comemorative să participe echipa liberală din fruntea primăriei, Dragoș Chitic, Constantin Teodorescu și Vasile Popescu.

Nicu N. Albu este cel care a introdus iluminatul electric în Piatra Neamţ, utilizând uzina Societăţii„ Foresta”, proprietatea lui Dimitrie Lalu. Este primarul care a amenajat Parcul „Cozla” şi a corectat cursurile râului Bistriţa şi ale pâraielor Cuiejdi şi Borzoghean. A mutat gara în centrul orașului, a adus și prima linie telefonică în județ. A pus bazele organizaţiei judeţene a PNL, fiind în fruntea acesteia peste 30 de ani. Mai multe despre personalitatea sa, aici. (ZCH NEWS)