Un bărbat de 54 de ani din Tașca a fost adus de urgență la Spitalul Județean Neamț, ieri, 8 februarie, în urma unei mușcături de vulpe. Acesta a povestit cadrelor medicale că un pui de vulpe „se hârjonea” cu pisica lui birmaneză și a hotărât să le despartă. Bunele sale intenții, însă, s-au lăsat cu o mușcătură la mâna stângă, dar și cu o pisică sănătoasă. Ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe, acestuia i s-a administrat vaccinul cu ser antirabic și antitetanos și a fost transferat la secția Contagioase a spitalului. Cum rana a fost minoră, acesta a fost lăsat să plece acasă, urmând să revină pentru următoarele doze ale vaccinului, post-expunere.
„Pacientul care a venit la noi a avut o plaga mușcată de un pui de vulpe. I s-a administrat vaccinul cu ser antirabic, s-a făcut profilaxia antirabică și a tetanosului. Pentru acest gen de mușcături, fiind animal sălbatic, care este cu potențial mare de a fi contactat rabia, se aplică un tratament specific care se calculeaza la greutatea corporală a pacientului, urmat imediat de administrarea primei doze de vaccin antirabic. Pacientul a plecat acasă fără probleme și urmează să revină în secție pentru a face și celelalte doze de vaccin. În total se fac 5 administrări în 28 de zile”, a declarat dr. Vasile Goga, șeful secției de Contagioase din cadrul Spitalului Județean de Urgență Neamț.
Rabia (turbarea) este o boală produsă de un virus care afectează sistemul nervos central (creierul și măduva spinării) atât la animale cât și la oameni. Oamenii pot dobândi boala în urma mușcăturilor, produse atât de animale sălbatice cât și domestice. Animalele purtătoare ale virusului și răspunzătoare de transmiterea lui sunt, de obicei, vulpile, lupii, câinii sălbăticiți și, uneori, pisicile fără stăpân. (Oana IOSUB-TOMA)