audiometrie

Ministerul Sănătății anunța la sfârșitul anului trecut că, începând cu anul 2015, toți copiii nou-născuți vor beneficia de testare audiometrică. Șefa secției de la Neonatologie de la Spitalul Județean Neamț, Sorana Iftimia, vrea fapte, nu vorbe.

Prevenirea deficiențelor de auz prin screening neonatal ar trebui să fie un program ce va fi implementat la nivel național anul acesta, iar doctorul Sorana Iftimia speră ca acest lucru să se întâmple cam în 6 luni în spitalul nemțean. „Este vorba de un scanner cu specule auditive care se introduc în urechea copilului. Se emit niște sunete pe diferite frecvențe și se depistează reacția copilului. Dacă nu sunt reacții, se investighează cu ajutorul aparatului pe ce bandă nu aude, pe joase, înalte sau pe medii. Dar să avem aparatul acum. Sper să ajungem la fapte și să nu rămânem la stadiul de vorbe. Este necesar de foarte mult timp un astfel de scanner. Eu spun că este o mare nevoie de această depistare a auzului la nou-născuți. Astfel nu se va mai ajunge în situații ireparabile. De obicei, părinții își dau seama că cei mici nu aud în jurul vârstei de un an, când este prea târziu. Un copil depistat la timp are mari șanse la o viață normală și nu va mai fi nevoie de protezarea aparatului auditiv care se face foarte greu, la noi în țară, doar la București”.

Risc mare de deficiențe de auz au copiii prematuri, care se pot naște cu această lipsă a auzului sau o pot dobândi în timp.

Odată ajuns aparatul de screening pentru testare audiometrică, ar fi pus în funcțiune imediat, spune șefa secției de Neonatologie. Instruirea personalului în a învăța să folosească acest aparat presupune un training de o oră. (Oana IOSUB-TOMA)

Articolul precedentNEAMŢ: Incendiu la Spitalul de copii Roman
Articolul următorPNL Neamț cere alegeri la Consiliul Județean
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.