pompieri-si-smurd-noaptea

Panică, azi dimineaţă (8 ianuarie), la Spitalul de pediatrie din Roman, cunoscut drept Spitalul de copii. Casa scării a fost inundată cu fum, iar personalul a anunţat pompierii. La intervenţie s-au dus două autospeciale, cu 10 militari, care au stins focul în limitele existente.

„Intervenţia a fost dificilă pentru că temperatura era foarte scăzută, undeva la minus 16 sau 17 grade, şi era vorba despre un spital – separat de cel municipal – care are la parter şi la etajul I doar saloane pentru copii”, a declarat căpitanul Constantin Luca, adjunctul comandantului Detaşamentului de pompieri Roman. „Era fum peste tot, dar am măsurat concentraţia cu detectorul de gaze, am aerisit şi am decis că nu se impune evacuarea pacienţilor. De altfel, majoritatea copiilor dormeau, în schimb mamele, personalul şi bolnavii de la etajul II de la secţia de infecţioase s-au speriat puţin. În total erau 52 de pacienţi şi peste 40 de aparţinători, plus personalul. Nu am putut stabili cine anume a fumat – într-un loc nepermis, desigur, pentru că în orice spital este interzis acest lucru – şi a aruncat ţigara aprinsă într-o boxă de sub casa scării”.

În boxa respectivă erau cam 60 kg de materiale textile şi vreo 20 kg de hârtie, care s-au aprins şi au produs foarte mult fum.

Pentru a evita astfel de incendii, care pot avea consecinţe grave mai ales într-un spital de copii, ISU Neamţ reaminteşte fumătorilor că nu au voie să-şi aprindă ţigara în instituţii publice, la o distanţă mai mică de 40 m faţă de locurile în care există pericol de explozie; mai mică de 10 m faţă de locurile în care există materiale solide combustibile şi mai puţin de 50 m faţă de culturile de cereale păioase în perioada coacerii şi recoltării sau de zonele împădurite. Scrumul şi resturile de ţigări se depun, întotdeauna, în scrumiere şi în niciun caz nu se aruncă în coşul de gunoi, în boxe sau pe fereastră. (Cristina MIRCEA)

Articolul precedentPrimăria Pietrei începe anul în forță
Articolul următorNEAMŢ: Aparate pentru testare auditivă în maternități din 2015
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.