0:00

NEAMŢ: APA SERV, amendată de Poliție cu 20.000 de lei, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Muzeul Sătesc Vânători-Neamţ

Compania Judeţeană Apa Serv a încasat o amendă de 20.000 de lei, în ziua de 9 martie, pentru săpăturile pe care le face în comuna Vânători, exact lângă gardul Muzeului Sătesc. De fapt, lucrarea a fost încredinţată unei alte firme, ale cărei utilaje erau la lucru când poliţia a aplicat amenda, însă titularul de contract este Apa Serv, care avea obligaţia de respecta condiţiile impuse prin avizul Direcţiei pentru Cultură Neamţ.

„În Vânători se lucrează la extinderea reţelei de alimentare cu apă şi a celei de colectare a apelor uzate şi, conform avizului eliberat de noi, toate lucrările ar fi trebuit să se facă sub supraveghere arheologică, având în vedere că se fac săpături chiar în zona de protecţie a Muzeului Sătesc”, ne-a declarat Rocsana Josanu, directoarea Direcţiei pentru Cultură Neamţ.

„Se pare că reprezentanţii companiei au crezut că este o cerinţă facultativă, deşi era absolut obligatorie, pentru că numai un arheolog poate constata descoperirea unor eventuale vestigii”, a adăugat aceasta.

Muzeul Sătesc din Vânători conţine o colecţie bogată de materiale etnografice, artă populară, tipărituri, numismatică şi materiale arheologice, iar zona din faţa imobilului este protejată tocmai pentru că e posibil să ascundă „urme” ale trecutului, pe care numai un specialist le poate aprecia corect.

Astăzi, 10 martie, conducerea Direcţiei pentru Cultură Neamţ va trimite o adresă către Primăria Vânători, care trebuie să sisteze lucrările până ce Apa Serv se conformează avizului şi aduce un arheolog care să supravegheze locul din care „muşcă” excavatorul.

În același timp, directorul companiei județene, Cătălin Dughir, susține că lucrările vor continua, fiindcă amenda va fi contestată în instanță.

”Nu e vorba de 20.000 de lei, ci de 5.000, minimum în 48 de ore. În acest moment, analizăm împreună cu cei de la Direcția Juridică posibilitatea de a contesta în instanță această măsură. Mie nu mi se pare în regulă. În procesul verbal este menționată ora 5.24, dimineața; eu nu știu cine lucra acolo la ora aceea. Oricum nu lucrăm noi, este altă firmă, dar nu mi se pare în regulă. O să contestăm. Apoi, noi am avut permanent discuții cu cei de la Direcția Muzeelor, de la Patrimoniu. Nu se pune problema că s-a lucrat fără aviz, am fost monitorizați, am avut o colaborare bună cu cei de la cultură”, a declarat Cătălin Dughir. (C. MIRCEA)

Articolul precedentNEAMŢ: Copii intoxicaţi cu ciocolată la Urecheni
Articolul următorNEAMŢ: „Cântând în ploaie”, vrând-nevrând, la „Dacia Panoramic”!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.