NEAMŢ: 15 localităţi conectate gratis la internet! Vezi dacă te numeri printre fericiţi!, ZCH NEWS - sursa ta de informații145 de localităţi din Regiunea de Nord-Est ar trebui să fie conectate la internet de mare viteză până la sfârşitul anului, pe bani europeni, în baza proiectului Ro-Net. Cele mai multe localităţi sunt din judeţul Vaslui (85), urmat de Suceava (19), Neamţ (15), Bacău (14), Iaşi (9) şi Botoşani (3). La nivel naţional sunt prinse în proiect 783 de localităţi. Din păcate însă, ministrul pentru societatea informaţională Sorin Grindeanu a declarat marţi, 13 octombrie, că are reţineri că proiectul de 85,6 milioane de euro va fi finalizat până la sfârşitul acestui an, când este data limită de accesare a fondurilor Uniunii Europene.

“Ezitarea mea vine din faptul că cei care-l implementează (Telekom România) nu şi-au calibrat perioada de timp pentru obţinerea autorizaţiilor de construcţie. Sunt necesare peste 8.000 de autorizaţii pentru a începe lucrul în aceste localităţi. Până acum doar 150 de localităţi din cele 783 de localităţi au autorizaţii de construcţie”, a declarat Sorin Grindeanu.

“Există un interes major al Comisiei Europene pe proiectul Ro-Net, inclusiv deschidere pe ceea ce înseamnă fazarea acestui proiect. Suntem în perioada în care inclusiv cei care au câştigat licitaţia trebuie să-şi asume că pot sau nu pot să implementeze acest proiect până la 31 decembrie 2015 şi dacă nu pot să-şi asume cât pot până la 31 decembrie 2015. După ce îşi asumă dânşii trebuie să vedem dacă suntem de acord noi, ca autoritate contractantă, şi după aceasta să prezentăm Comisiei Europene. Nu este absolut nici un pericol să se piardă bani”, a mai precizat ministrul pentru societatea informaţională.

Din judeţul Neamţ sunt prinse în proiect următoarele 15 localităţi: Poieni (Piatra Şoimului), Dulceşti (Dulceşti), Chilii (Valea Ursului), Blebea (Târgu Neamţ), Ghidion (Stăniţa), Broşteni (Bahna), Muncelu de Jos (Valea Ursului), Groşi (Brusturi), Băhnişoara (Bahna), Todireni (Stăniţa), Roşiori (Dulceşti), Mitocu Bălan (Crăcăoani), Mesteacăn (Icuşeşti), Ţuţcanii din Vale (Bahna) şi Ciurea (Pânceşti).

783 de localităţi din zonele rurale defavorizate din România ar trebui să fie conectate la internet până la sfârşitul acestui an, în cadrul proiectului Ro-Net, în valoare de peste 85,6 milioane de euro. Proiectul, finanţat cu fonduri europene, va fi implementat, în urma licitaţiei câştigate anul trecut, de către Telekom Communications şi Telekom Mobile, având ca terţ susţinător pe Huawei Technologies, iar subcontractori pe Nextgen Communications, Avitech Co şi Business Service Consult International. (M. CONSTANTINESCU)

Lista localităţilor prinse în proiect, format PDF:

https://zch.ro/wp-content/uploads/2015/10/localitati-internet.pdf

Articolul precedentPromovarea stilului sănătos de viaţă: biciclete în prag de iarnă!
Articolul următorTÂRGU NEAMŢ: Braconieri „miloşi” – au împuşcat căprioara, dar şi puiul
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.