Muzeul de Istorie și Arheologie şi Muzeul de Artă Piatra-Neamț organizează mai multe manifestări cu prilejul Zilei Internaţionale a Muzeelor (18 mai) şi Nopţii Europene a Muzeelor (19 mai).
La Muzeul de Istorie și Arheologie, pe 19 mai, de la ora 18:00, trupa de teatru „Arlechino” (clasa a V-a A) de la Școala Gimnazială Nr. 2 Piatra-Neamț, va susține o reprezentație după schițele lui Ion Luca Caragiale, „O inspecțiune” și „Dl. Goe”. Profesorii Petronela Apetrei și Iulia Diaconescu (Palatul Copiilor Piatra Neamț) îi coordonează pe următorii elevi: Eric Acuculiței, Cristiana Antohi, Ana-Maria Apopei, Theodora Apopei, Bogdan Arnold, Dimitri Bogan, Ada Dumitrașcu, Călin Niță, Briana Urzică.
De la ora 18:45 va avea loc prezentarea expoziției temporare de pictură aparținând artistului Andrei Pennazio. Prezentarea lucrărilor va fi făcută de prof. Cristina Petrariu. „Am rămas surprins de pasiunea și priceperea nativă cu care și-a întins creațiile prin atelier și le-a povestit sensurile narative și simbolice. Asemenea unui pictor profesionist a împletit povestea din mintea și sufletul lui cu ceea ce se întâmplă obiectiv pe pânze: contraste de culori, structuri plastice diferite, armonii căutate și game cromatice dirijate în raport cu subiectul ales de el”, a declarat prof. dr. Cristian Ungureanu (Universitatea de Arte „George Enescu” Iași) despre Andrei Pennazio.
De la ora 19:00 va avea loc vernisajul expoziției de ceasuri „Înțelepciunea vine cu timpul”, ediția a II-a. Este vorba despre continuarea unui proiect început de Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ împreună cu colecționarul Romulus Lupașcu în 2012 și care își propune să aducă în fața publicului nemțean o colecție deosebită prin numărul și calitatea pieselor expuse (va fi etalată cu acest prilej cea mai amplă colecţie de ceasuri Omega din România).
Tot în cadrul Muzeului de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț poate fi văzută și expoziția „Fasmidele, curiozități ale naturii” (organizată de Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț și Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” Galați).
La Muzeul de Artă Piatra-Neamț sâmbătă, 19 mai, de la ora 17:00, va avea loc vernisajul expoziției „Colajul – mijloc de exprimare a ideilor, sentimentelor și emoțiilor”. Expoziția este expresia colaborării dintre Asociația „Centrul de excelență în dezvoltare personală SOLOMON” Brașov și Complexul Muzeal Județean Neamț, având ca parteneri educaționali Liceul de Artă „Hans Mattis Teutsch” Brașov, Liceul de Artă „Plugor Sándor” Sfântu Gheorghe, Liceul de Artă Sibiu și Liceul de Artă „Victor Brauner” Piatra-Neamț.
Expoziția marchează 5 ani de la primul proiect dedicat Nopții Europene a Muzeelor intitulat „Emoții” (în 2014). Au urmat edițiile din 2015 – „Atitudini”, 2016 – „Poarta sufletului” și 2017 – „Tabu-uri și prejudecăți în artă”. Ideea acestui proiect este de a susține debutul artistic al tinerilor. Până în 2017, prin aceste evenimente a fost sprijinit debutul artistic pentru un număr de peste 120 de elevi. Împreună cu evenimentul de anul acesta, unde vor fi prezentate lucrările a 60 de elevi din 4 licee, se va ajunge la un număr de 180 de elevi care au expus lucrări artistice (artă plastică, grafică, modelaj-ceramică) pe durata acestor 5 ani. După vernisaj, vizitatorii vor putea interacționa cu elevii celor 4 licee participante în ateliere interactive ce au ca temă tehnica expoziției – colajul.
În cadrul Muzeului de Artă pot fi vizitate și expoziția de pictură cu 50 de lucrări reunite sub titlul „Poezia culorilor”, semnate de Liviu Suhar, dar și expoziția temporară „Însemne ale regalității române și Marea Unire”, expoziție înscrisă în calendarul manifestărilor dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri. (ZCH NEWS)