Pentru prima dată la modul oficial, medicii și asistenții s-au unit și au inițiat o petiție prin care cer public să nu se mai dea șpagă. Pacienții în primul rând sunt cei vizați și sfătuiți să nu dea „cadouri”, iar dacă li se sugerează, sunt atenționați să reclame de-ndată. Se sugerează colegilor, voalat, să nu mai pretindă atenții: „din păcate, exisă frecvent o formă de condiționare, chiar dacă nu explicită”. Ministrului Sănătății i se cere o atitudine publică. Cu atât mai mult cu cât inițiatorii petiției și arată modul cum se pretinde mita în Sănătate – „se amână operația”, pacientul „este lăsat să aștepte mult” – două din cele mai frecvent întâlnite căi. Petiţia:

Până în ziua de 18 mai, petiția online a fost semnată de 89 de persoane. Unul din comentariile celor care au semnat și au simțit nevoie unei justificări spune așa: „Îmi doresc să trăiesc într-o țară normală, în care pacienții nu privesc medicii ca pe niște profitori” (Lidia Davidescu, Craiova, 17 mai 2018). Un alt comentariu exprimă dorința semnatarului: „să-mi mențin echilibru și onoarea într-o societate coruptă” (Radu Adrian Ciora, Mediaș, 17 mai 2018). Alt semnatar spune: „Această mită este ilegală și distructivă moral pentru medici și asistente, iar pacienții au doar iluzia că sunt mai bine tratați” (dr. Nanu, București, 17 mai 2018). Printre semnatarii petiției inițiată în 17 mai este şi o persoană din Piatra Neamț, dar și din Stockholm, New York, etc. (C.I.)

4 COMENTARII

  1. Poate inițiază o petiție cu respectarea programului de lucru…adică 8 ore pe zi. După ora 13:00 nu mai găsești niciun medic..a ba da…la cabinetele și clinicile particulare unde te consultă pe bani grei. Să vedem dacă domnul Arafat va avea succes cu initiativa aceea cu obligativitatea de a profesa unilateral: fie la stat, fie la privat.
    E doar praf în ochi ce fac ei acum…totul va rămâne la fel…ba nu…doar șpăgile, că salariile s-au dus până la cer…nici măcar “nesimțite” nu le mai putem spune. Rușine.

    • Stimata Ana, in toate tarile civilizate medicii sunt foarte bine platiti. Aceste salarii nu sunt nesimtite ci normale. Iar la noi nu va temeti ca salariile nu au crescut foarte mult, in nici un caz pana la cer. Nu va obliga nimeni sa dati spaga, reclamati la politie orice abuz. Autorii petitiei au dreptate. Mentalitatea pacientilor trebuie schimbata. Nu mai oferiti cadouri si bani. E un obicei balcanic urat!

  2. Stimate domnule/doamnă Dany, aveți dreptate: nu ne obligă nimeni să dăm șpagă….depinde dacă vrei să mori sau să trăiești….iar despre salarii, din nou aveți dreptate ….doar că, atunci când intri în curtea SJ Piatra Neamț nu știi exact dacă ești în Piatra Neamț sau la Târgul Internațional Auto de la Paris…

  3. tot respectul pentru ,,doctor”si le doresc asa cum trateaza medical si uman azi sa li se intoarca daca mai traiesc si atunci cand sunt neputinciosi ,pensionari si fara pile si relatii poate si cu banii care nu vor mai fi asa multi………….colegii lor vor face ceea ce i invata azi ……oare o sa le placa???????????deja unii ,,doctori” pensionari vad diferenta si nu le place.

Comments are closed.