0:00

Muzeele din Roman dedică manifestări speciale Zilei Internaţionale a Muzeelor (18 mai) şi Nopţii Europene a Muzeelor (19 mai).

Muzeele din Roman, manifestări în perioada 18-21 mai, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiVineri, 18 mai, la Muzeul de Istorie Roman, a avut loc colocviul „Dascăli romașcani de altădată”, ajuns în acest an la a VII-a ediție. Manifestarea a fost dedicată unor foști profesori și învățători care s-au aflat la catedră în urbea mușatină sau în împrejurimi, care au pregătit generații de elevi și care astăzi, din păcate, nu mai sunt printre noi. Au fost evocate personalitățile a 6 dascăli, unii dintre aceștia participanți și la Marele Război pentru reîntregirea neamului, avându-se în vedere și momentul aniversar al Centenarului.

La Muzeul de Istorie Roman poate fi vizitată și expoziția temporară „Evoluția chirurgiei la Roman în vreme de pace și război”. Expoziția este organizată în colaborare cu Societatea de Istoria Medicinei și Farmaciei „dr. Epifanie Cozărescu” din Roman, Asociația cultural-științifică Urbana și dr. Florin Pavelescu (colecţionar).

Tot la Muzeul de Istorie Roman, luni, 21 mai, de la ora 17:00, vor avea loc o serie de activităţi în cadrul programului „Valorificarea patrimoniului muzeal şi Educaţie Muzeală”, coordonat de dr. Otilia Mircea.

Muzeele din Roman, manifestări în perioada 18-21 mai, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiVineri, 18 mai, la Muzeul de Științele Naturii Roman, de la ora 9:00, a avut loc vernisajul expoziției „Descendența speciei umane ilustrată prin portrete și fosile”. Aceasta constă din 90 de reconstrucții faciale, reunite pe suprafața a 69 de planșe (format A1), însoțite de 50 de replici ale unor cranii fosile și rămășițe scheletice, care refac traseul evolutiv al speciei umane începând cu primii hominizi care au trăit în urmă cu circa 7 milioane de ani și terminând cu neanderthalienii, una dintre cele mai cunoscute și, în același timp, neînțelese rude ale omului modern. Reconstrucțiile faciale, realizate după toate regulile forensice și ale anatomiei comparate, sunt însoțite de planșe ilustrative care prezintă publicului mediul în care au trăit acești hominizi și aspecte ale vieții lor de zi cu zi. Intenția acestei expoziții este aceea de a informa, într-o manieră cât mai accesibilă, publicul vizitator căruia, pe lângă experiența vizuală, i se oferă și o cantitate rezonabilă de informație științifică pe care să o poată reține cu o oarecare ușurință.

Muzeele din Roman, manifestări în perioada 18-21 mai, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDuminică, 20 mai, de la ora 15:00, la Muzeul de Artă Roman se deschide expoziția de pictură a artistului plastic romașcan Mihai Olteanu. Unul dintre cei mai activi artiști plastici romașcani, revine pe simezele Muzeului de Artă cu cele mai proaspete creații. Născut în anul 1962, la Rediu, județul Neamț, absolvent al Liceului de Artă din Bacău, unde a avut ca profesori pe Gheorghe Velea și Petru Pinca, pictor, grafician, ilustrator și sculptor, Mihai Olteanu expune acum peste 100 de lucrări cu teme diverse: peisaje, portrete, flori, compoziții. Cu o putere de creație aparte, Mihai Olteanu și-a cucerit un public numeros, oferind vizualului orchestrări cromatice de mare rafinament, compoziții unitare, portrete care surprind esența spirituală sau psihologică a personajelor, dezvăluind un artist sensibil și plin de dăruire, un spirit meditativ și un etern îndrăgostit de natură și om. (ZCH NEWS)

Articolul precedentPetiție contra șpăgii, inițiată de medici și asistenți
Articolul următorCampanie PNL împotriva naționalizării pilonului II de pensii
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.