Sculptorii Nicolae Fleissig și Maxim Dumitraș vor expune la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț peste 80 de lucrări de sculptură și desen, în perioada 28 iulie-7 septembrie.

Nicolae Fleissig
Nicolae Fleissig

Potrivit muzeografei Violeta Dinu, din cadrul Complexului Muzeal Județean Neamț, Nicolae Fleissig s-a născut la Târgu-Mureş şi a trăit la Piatra-Neamţ, unde a descifrat tainele sculpturii cu maestrul său, Clement Pompiliu. A absolvit Universitatea de Artă din Bucureşti şi din 1982 trăieşte în Franţa. S-a remarcat printr-o activitate artistică impresionantă, concretizată prin multe expoziţii personale deschise în Franţa, Spania şi Luxemburg. A participat la expoziţii de grup în Spania şi Franţa şi a obţinut două premii importante: în 1973 la Bucureşti şi în 1986 la Toulouse, Franţa. Criticul de artă Ana-Maria Altman apreciază în catalogul expoziţiei că „relaţia sculptorului cu materialul său de bază dovedeşte un grad de intimitate neegalat, care îşi găseşte în cele din urmă exprimarea într-un limbaj demn de toate perioadele pe care le-a dăinuit această taină.”

Maxim Dumitraş
Maxim Dumitraş

Maxim Dumitraş, născut la Sângeorz-Băi, a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca şi este fondatorul şi directorul Muzeului de Artă Comparată din oraşul natal. Activitatea sa artistică este deosebită, sculptorul semnând multe expoziţii personale în ţară: Iaşi, Timişoara, Bacău, Bistriţa şi Bucureşti şi în străinătate: Franţa, Germania, Chişinău. A participat la simpozioane de sculptură în România, Rusia, Turcia, Egipt, Franţa şi Spania şi a primit premii în expoziţii naţionale de prestigiu (Bucureşti, Bacău, Chişinău). Artistul a fost prezent, de asemenea, cu lucrări la bienale naţionale (Cluj, Arad, şi Târgu-Mureş) şi internaţionale (Spania şi Egipt).

Pentru Maxim Dumitraş „sculptura devine un limbaj al spaţiului nemărginit, un discurs despre el… Prin sculptură, spaţiul îşi dezvăluie cea de-a patra dimensiune – timpul”, consemnează în catalogul expoziţiei prof. univ. dr. Petru Bejan.

Expoziţia de sculptură şi desen va avea vernisajul marţi, 28 iulie, ora 17. Programul de vizitare este zilnic, între orele 10-18, cu excepţia zilei de luni. (M. TEODOROF)

Articolul precedentUn şofer beat şi-a pierdut pasagerul şi n-a observat!
Articolul următorNecunoscut accidentat mortal la Tămăşeni
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.