iasi muzeu sadoveanuMuzeul Mihail Sadoveanu din Iaşi, scos dintr-o eroare din categoria clădirilor de patrimoniu din România, va fi reintrodus pe Lista monumentelor istorice după 11 ani, relateaz. Muzeul nu deţinea un certificat de intabulare, iar fără acest act clasarea obiectivului era imposibilă.

Muzeul Sadoveanu a fost înscris pe Lista monumentelor istorice în 1992, la două categorii – monument de arhitectură, respectiv casă memorială. Însă în 2004, cînd s-a actualizat Lista clădirilor de patrimoniu, Vila cu turn nu mai figura la nici una dintre cele 2 poziţii. Actele cadastrale au fost obţinute în baza unei hotărâri de guvern care stabilea inventarul proprietăţilor Consiliului Judeţean Iaşi.

Cu certificatul de intabulare la dosar, Direcţia de Cultură Iaşi poate cere corectarea erorii comise în 2004. Muzeul Sadoveanu se află în subordinea Muzeului Literaturii Române din Iaşi şi ar trebui renovat, dar urmaşii scriitorului au revendicat în instanţă casa şi terenul.

Vila cu turn din Copou a fost construită de Mihail Kogălniceanu în 1842, iar Mihail Sadoveanu a devenit proprietar în 1918. În timpul Primului Război Mondial, a locuit acolo, aproape 3 ani, şi compozitorul George Enescu. (ZCH NEWS)

Articolul precedentDin 13 august, mese naturale și gustoase, cu produsele ecologice din oferta Lidl GALERIE FOTO
Articolul următorACTUALIZARE! ŞOC! Copii intoxicaţi într-o tabără din Neamţ!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.