radu beliganActorul Radu Beligan, în vârstă de 97 de ani, s-a stins din viaţă, miercuri, 20 iulie, la ora 13:00.

El fusese internat, vineri, 15 iulie, în secţia de terapie intensivă a spitalului Elias.

Medicii l-au conectat la aparate, dar, după 5 zile, inima sa a cedat.

Născut la 14 decembrie 1918, în comuna Filipeşti (Bacău), Radu Beligan a studiat Dreptul şi Filosofia la Bucureşti, iar bursa oferită de facultate a folosit-o pentru a-şi plăti taxele la Conservator şi la Academia Regală de Muzică şi Artă Dramatică, unde a avut-o profesoară pe Lucia Sturdza Bulandra. A devenit actor de comedie. Debutul pe scenă a fost în spectacolul “Crimă şi pedeapsă”, după Dostoievski. În primii ani ai carierei de actor a jucat la Teatrul “Regina Maria” (1937-1938), la “Uranus” (1938-1939), la Teatrul din Sărindar, la Grădina “C.A. Rosetti”, la Teatrul “Tudor Muşatescu”, la Majestic, la Savoy, la Teatrul “Comedia”, la Municipal.

La sfârșitul anilor ’40, a existat chiar şi Compania “Radu Beligan”, iar la Teatrul Național din Bucureşti a venit pentru prima dată în 1945.

Radu Beligan a interpretat roluri celebre din creaţiile dramaturgilor români, Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mircea Ştefănescu, Victor Ion Popa, Victor Eftimiu, Mihail Sebastian, Aurel Baranga, sau universali – William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Jules Romain, Eugen Ionescu, Jean Anouilh, Friedrich Dürrenmatt, Edward Albee, Peter Shaffer, Patrick Süskind, Neil Simon sau Umberto Eco.

Director al Teatrului de Comedie din Bucureşti, între 1961 – 1969, director al Teatrului Naţional Bucureşti, între 1969 – 1990, Radu Beligan a fost societar de onoare al Teatrului Naţional I. L. Caragiale, din anul 2001.

Radu Beligan a fost, pe rând, profesor al Institutului de Teatru şi Film, preşedinte activ al Institutului Internaţional de Teatru, din 1971, şi apoi preşedinte de onoare al Institutului Internaţional de Teatru, din anul 1979, co-preşedinte al Festivalurilor Internaţionale de Teatru şi Muzică organizate de UNESCO şi membru al Academiei “Le Muse” din Florenţa.

Beligan a reprezentat cu stălucire lumea teatrului şi şi-a făcut prieteni printre marii artişti ai lumii, pictori, scriitori, actori sau cineaşti – Elia Kazan, Peter Brook, Laurence Olivier, Arthur Miller, Salvador Dali sau Ian Mc Kellen.

Radu Beligan a fost autorul mesajului internaţional pentru Ziua mondială a Teatrului, în 27 martie 1977, difuzat în intreaga lume.

Actorul Radu Beligan a primit în 2011 o stea pe Aleea Celebrităţilor, Walk of Fame Bucureşti. În 2013, maestrul a primit titlul de cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru, din partea Guinness World Records.

La 5 aprilie 2002, preşedintele Franței, Jacques Chirac, a semnat Decretul prin care Radu Beligan era numit în grad de Ofiţer al Ordinului Național al Legiunii de Onoare franceze. A fost primul actor român căruia i s-a acordat această prestigioasă distincție. (ZCH NEWS)

Articolul precedentAcuzat de proxenetism în Italia prins la Dorohoi
Articolul următorJaful de la Poştă – 74 de ani de pușcărie pentru 22 miliarde
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.