Doi nemțeni au descoperit muniție de război, în cursul zilei de marți. Un localnic, în vârstă de 60 de ani, era pe ogorul său din Siliștea, comuna Români, când a dat peste exploziv. Muniția era neîngropată și bine „camuflată” printre rândurile de porumb. Dacă n-ar fi fost atent, omul ar fi riscat să calce pe ea sau să o lovească cu sapa și atunci muniția ar fi putut exploda.

Localnicul a sunat la 112 și a alertat pompierii. Echipa de pirotehniști care a ajuns la fața locului a preluat, în siguranță, lovitura de aruncător de calibrul 60 mm provenită din Al Doilea Război Mondial, în vederea depozitării şi, ulterior, a distrugerii.

Tot marți, pe la ora 17.30, un muncitor de la balastiera din Preotești, comuna Timișești, a anunțat la 112 că a găsit, pe flux, muniție de război. Pirotehniștii s-au deplasat la locul solicitării și au ridicat o grenadă de mână defensivă și o lovitură de aruncător calibrul 82 mm, rămase tot din timpului ultimului război mondial.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț atenționează asupra comportamentului corect în astfel de situații și reamintește că prima acțiune a celui care găsește muniție de război, neexplodată, este de a anunța imediat la 112. Apoi, sub nici o formă nu trebuie să atingă explozivul, să-l dezmembreze, să-l folosească în gospodărie, să-l taie ori să facă focul lângă muniție.

(C.I.)

Articolul precedentFestival moto-rock la Piatra Neamț
Articolul următor15.000 lei amenzi pentru mișmașuri cu lemn