9 firme au fost amendate cu 140.000 lei, în total, după ce inspectorii de muncă au găsit 12 cazuri de muncă la negru. Printre cele amendate la controalele din luna februarie sunt și firme de taximetrie, dar și societăți comerciale din domeniile restaurante, exploatare forestieră, rindeluirea lemnului, recuperarea materialelor reciclate sortate, producerea altor articole de îmbrăcăminte.

De această dată, au fost sancționate și firmele care au „uitat” să transmită în Revisal contractele individuale de muncă în preziua începerii activității pentru 6 persoane, pe lângă cele care nu au făcut niciun contract scris pentru 5 persoane, care totuși munceau. Un alt caz amendat a fost al unei firme la care inspectorii de muncă au găsit la program o persoană ce avea contractul de muncă suspendat. ”La 10 angajatori au fost depistate 12 cazuri de muncă nedeclarată, astfel: pentru 5 persoane angajatorii nu au încheiat forme legale de angajare, pentru 6 persoane contractul individual de muncă nu a fost transmis în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii şi o persoană a fost depistată la muncă în perioada în care avea contractul individual de muncă suspendat. Au fost dispuse 8 măsuri şi s-au  aplicat 9 sancţiuni contravenţionale în valoare de 140.000 lei”, a declarat Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț la conferința de presă din 14 martie.

Alte două societăți comerciale au fost sancționate cu avertisment pentru că nu au eliberat foștilor salariați, în termenul de 15 zile, adeverințele care atestă vechimea în muncă și în specialitate, activitatea desfășurată, durata activității, salariul.

Luna trecută, au fost verificate 161 de firme din Neamț și aplicate amenzi ce însumează 147.000 lei. (C.I.)

Articolul precedentATENȚIE, CAD PIETRE! Probleme în Bacău, Neamț și Suceava!
Articolul următorProtestul taximetriştilor s-a amânat
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.