Patru firme au fost amendate cu 30.000 lei în total pentru muncă la negru. Pe lângă situațiile de-acum clasice, în care angajatorii sunt depistați și sancționați de inspectori că folosesc lucrători fără să le fi încheiat în prealabil contract de muncă, sunt și cele în care firmele se preocupă de acte. Le întocmesc, doar că le țin într-un fișet, în loc să le înregistreze în Revisal. Ori încheie cu angajatul un contract de muncă pe timp parțial, pentru ca ambii să fie acoperiți, dar lucrătorul muncește 8 și mai mult de opt ore pe zi.
“La 4 angajatori au fost depistate, la controalele din luna aprilie, 4 cazuri de muncă nedeclarată: pentru o persoană angajatorul nu a încheiat forme legale de angajare, pentru 2 persoane contractele individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, iar o persoană a fost depistată la muncă în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parțial. Au fost dispuse 4 măsuri şi s-au aplicat 4 sancţiuni contravenţionale în valoare de 30.000 lei”, a declarat Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Neamț, la conferința de presă din ziua de 16 mai 2018.
Firma care a fost prinsă cu lucrătorul care muncea peste timpul stabilit a fost amendată cu 10.000 lei, iar cea care nu încheiase contract de muncă a primit 20.000 lei amendă. Inspectorii au verificat 145 de societăți economice din județ și au mai aplicat 4 amenzi, în valoare totală de 1.500 lei și alte trei avertismente. Neregulile cele mai frecvent întâlnite la aceste controale se referă la necompletarea dosarului fiecărui angajat și refuzul de a elibera fostului salariat, în 15 zile, adeverința de vechime în muncă și în specialitate, activitatea desfășurată, durata, salariul avut în firmă. (C.I.)