Cei 37 de tineri moldoveni, care învață în 4 licee din municipiul Piatra Neamț, au aflat în ce condiții pot munci pentru a evita să fie „exploatați” în activități imorale, ilegale sau care nu sunt potrivite vârstei și dezvoltării lor. Discuțiile despre legislația ce există în acest domeniu destinat cetățenilor străini care trăiesc aici au fost susținute de reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Neamț și ai Biroului de Imigrări Neamț. Întâlnirile cu elevi de 15-18 ani au avut loc la Colegiul Național de Informatică, la Liceul de Artă „Victor Brauner”, la Grupul Școlar Economic Administrativ și la Colegiul Național „Gheorghe Asachi”. Liceenii au fost informați care este vârsta de la care pot fi angajați, ce condiții trebuie să li se ofere, câte ore pe zi au dreptul să muncească și ce documente le trebuie.

„Tinerii au fost informați despre faptul că vârsta legală de la care se poate dobândi capacitate de muncă este 16 ani, dar că pot munci la împlinirea vârstei de 15 ani doar cu acordul scris al părinților. Este important ca tinerii străini care studiază la noi să știe că angajatorul este obligat să comunice în maxim 10 zile Inspectoratului General pentru Imigrări o copie după contractul individual de muncă și după permisul de ședere pe teritoriul României atunci când sunt încadrați în muncă”, a declarat Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al ITM Neamț.

Din evidențele care există la cele două instituții, nici unul dintre cei 37 de tineri din Republica Moldova care învață în Piatra Neamț nu este angajat, până în prezent. (C.I.)

Articolul precedentMuncă la negru mascată
Articolul următorDispărut de două săptămâni, poliția cere sprijin
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.