0:00

Mulţumiri pentru „Ceahlăul”, marcă înregistrată / Primăriile Târgu-Neamţ şi Vânători, front comun împotriva cerşetoriei, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În urma articolului „Poliția Locală și cerșetorii/Misiune imposibilă”, apărut marți, 17 iunie în Ceahlăul, marcă înregistrată, Poliția Locală Târgu-Neamț ne mulțumește pentru sprijinul acordat în acțiunile sale de combatere a cerșetoriei. Odată cu apariția articolului, Primăria Vânători-Neamț, împreună cu Poliția Locală din comună, au ajuns la masa dezbaterilor, încercând să găsească soluții. Astfel, în premieră, cele două poliții locale vor colabora în acțiuni comune de depistare a cerșetorilor, mulți dintre ei proveniți din Vânători. Șeful Poliției Locale Târgu-Neamț, Florin Tofan, ne-a mulțumit personal pentru articolul de marți, mărturisindu-ne că, în urma apariției lui, atât Primăria Târgu-Neamț, cât și Primăria Vânători au decis să facă front comun împotriva cerșetoriei.

„Vreau să mulțumesc în numele meu și al colegilor mei de la Poliția Locală Târgu-Neamț ziarului Ceahlăul, pentru modul cum a expus problema și pentru implicarea dv, alături de noi, în combaterea fenomenului cerșetoriei. Mulțumesc și celor de la Biroul de Relații Publice din primărie, care ne ajută mult, prin promovarea acțiunilor noastre. De asemenea, vreau să mulțumesc și Poliției Naționale pentru sprijin, prin implicarea lor la patrulare. Referitor la articol, aș vrea să menționez că noi nu vream ca drepturile cetățenilor rromi să fie îngrădite și atunci când am declarat că Poliția Locală Vânători trebuie să facă eforturi de a-i opri pe rromi să vină la oraș la cerșit, m-am referit ca aceștia să fie mai bine monitorizați și să li se explice riscurile la care se expun”, ne-a declarat Florin Tofan. Acesta ne-a mai adus la cunoștință și faptul că în perioada 20-23 iunie, se va desfășura în premieră, o acțiune în colaborare cu Poliția Locală Vânători, de combatere a cerșetoriei, alături de Poliția Națională: „În perioada 20-22 și pe 23 iunie vom avea mai multe acțiuni, împreună cu colegii de la Vânători, dar și cu cei de la Poliția Națională, pentru a depista și amprenta cerșetorii din oraș. Am început să colaborăm foarte bine și cu Poliția Locală Vânători, mai ales că am discutat cu dl. Săvoiu să chemăm familiile rrome vizate, la o discuție la sediul de la Vânători. Vin foarte mulți cerșetori și din județ, dar și din afara județului, nu numai din Vânători”, ne-a mai declarat șeful Poliției Locale Târgu-Neamț.

Mulţumiri pentru „Ceahlăul”, marcă înregistrată / Primăriile Târgu-Neamţ şi Vânători, front comun împotriva cerşetoriei, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Eforturile Primăriei Vânători, zadarnice

Romii din Vânători par a fi cei mai privilegiați din țară. Aceștia au fost dotați în anii trecuți, în cartierul în care locuiesc, printr-un proiect european inițiat de  primăria comunei, cu o baie publică și două mașini de spălat automate. În Vânători trăiesc aproximativ 7.614 locuitori conform ultimului recensământ din 2011, din care aproximativ 530 sunt rromi. Veniturile comunității de rromi din Vânători provin din ajutoare sociale, colectarea și valorificarea fierului vechi, cerșit și ghenă. Aceștia se confruntau la momentul demarării proiectului cu o întreagă serie de probleme, pornind de la nivelul scăzut de educație, abandonul școlar, lipsa locurilor de muncă, igienă precară, infracționalitate, cerșetorie pe străzile orașului Târgu-Neamț. Dacă pentru populația majoritară a comunei apa potabilă nu mai era de mult o problemă, în comunitatea rromă lipsa apei potabile atrăgea o serie de consecințe ce priveau igiena și starea de sănătate. Acest lucru a dus și la abandonul școlar, pentru că igiena precară a copiilor rromi a dus la o proastă relaționare în colectivele claselor. Primarul Adriana Petrariu, ne mărturisește că a făcut toate eforturile ca cetățenii de etnie rromă din comună să aibă condiții de trai decente și recunoaște că nu multe comune din țară pot oferi rromilor, ce a o oferit administrația locală din Vânători.

„După mai multe acțiuni de dezvoltare comunitară cum ar fi concesionarea terenului pe care sunt construite casele, construirea a 5 locuințe și reabilitarea altor 10 în parteneriat cu Habitat și Soroș România și cu dorința continuă  de-a ajuta această comunitate, împreună cu  expertul local pe problematică rromă  am solicitat în martie 2011, Agenției Naționale pentru Rromi, includerea în lista propusă FRDS-ului  a comunităților eligibile în vederea finanțării din runda a III-a  din cadrul Programului de Intervenții Prioritare, astfel că la începutul lunii august 2011 comunitățile de rromi din Vânători-Neamț au devenit potențiali beneficiari FRDS. După vizitarea și evaluarea tuturor celor 3 subcomunități de rromi, facilitatorul FRDS, Daniela Cadar a constat că în comunitatea UMTF erau îndeplinite  toate cele 8 criterii  de sărăcie  luate în considerare de FRDS. Dat fiind contextul amintit mai sus, s-au impus organizarea  mai multor Adunări Publice, în vederea prioritizării problemelor comunității, putem spune că a fost cea mai grea. Ca urmare a acestor Adunări Publice  s-a ajuns la stabilirea obiectivelor proiectului și  anume de construire a unei băi publice pentru comunitatea de rromi și  servicii de promovare şi îngrijire a sănătăţii (campanii de educaţie pentru sănătate, amenajarea unei băi publice) şi servicii comunitare de informare şi consiliere. Baia publică este foarte apreciata de cei 169 de beneficiari direcţi, care se bucură de cele două maşini de spălat de capacitate mare, de cele 8 dușuri – câte 4 în încăperi separate bărbați – femei, fiindu-le asigurată apa caldă cu ajutorul centralei pe lemne din dotarea băii, ca și de detergentul și kit-urile igienice puse la dispoziție în cadrul proiectului. Nici nu știu ce să mai facem, ca să fie mulțumiți și să nu mai recurgă la cerșetorie. Nu știu câte primării din țară, acordă atâta atenție cetățenilor rromi”, ne-a declarat Adriana Petrariu, primarul comunei Vânători.

Ciprian Traian STURZU

Articolul precedentMitică Popescu la Piatra Neamţ
Articolul următorCOMUNICAT DE PRESĂ