0:00

Mugur Cozmanciuc: „Guvernul PNL susține fermierii și agricultura în această perioadă de criză”, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiGuvernul PNL a adoptat măsuri concrete pentru a-i susține, în această perioadă dificilă, pe cei care ne asigură hrana de zi cu zi.

Așa cum am transmis săptămâna trecută pentru a ne asigura că fermierii din Neamț pot gestiona această perioadă grea fac un nou apel către prefectul Județului Neamț să îi cheme pe toți cei implicați în acest domeniu la o discuție pentru a vedea care este situația de fapt și ce nevoie concrete au pentru a fi susținuți.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale Adrian Oros a dat asigurări că toti cei care sunt afectați de seceta din ultima perioadă o să primească anul acesta despăgubiri.

Împreună, prin dialog și susținere, vom găsi cele mai bune soluții pentru a-i sprijini pe cei care ne asigură hrana de zi cu zi.

Totodată, pe toată perioada stării de urgență piețele agroalimentare rămân deschise strict pentru agricultorii, dar se iau toate măsurile necesare de protecție. Drept urmare agricultorii trebuie să aibă certificat de producător agricol și să respecte măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19.

Totodată au fost alocate fermierilor subvenții din fonduri europene. Peste 99,5% din subvențiile prevăzute pentru finalul anului trecut și prima parte a acestui an au fost achitate (în primul rând, cele privind plata pe suprafața de teren, cele mai numeroase).

Ministerul Agriculturii a început să plătească și subvențiile pentru așa-numita ”bunăstare la porc și la pasăre” ( în valoare de aproape 16.500.000 de euro). De asemenea, Ministerul Agriculturii a luat măsuri privind digitalizarea procedurilor birocratice și reluat, în data de 6 aprilie, procesul depunerii online a cererilor unice de plată APIA. În doar câteva zile au fost depuse 16.698 cereri de plată, pentru o suprafață de 111.448 hectare.

De asemenea, a fost pusă la dispoziția producătorilor de legume platforma online https://rndr.ro/legume/ prin intermediul căreia fermierii pot comunica cu marile lanțuri de retail cu scopul de a identifica cele mai bune modalități de preluare a mărfii direct de la micii producători. Și noi putem să îi susținem pe producătorii locali cumpărând produsele pe care le scot la vânzare.

Mugur Cozmanciuc Deputat – Președintele PNL Neamț

Articolul precedentTot mai puțini nemțeni în carantină, tot mai multe amenzi
Articolul următorSfânta şi Marea Marţi – Sinaxar şi Rugăciune
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.