0:00

Na, că s-o dus și Moș Nicolae la treaba lui, după ce și-o făcut cu prisosință datoria, umplând cu ce trebe ciubotele și papucii curățați și puși la dungă în dreapta ușii. Acuma să știți că o fost diferențe între ce-și doreau oamenii și ce-o primit, pentru e destul de greu de băgat într-o încălțare plășmi de un metru, mășini de teren, vuitoane ori vile, treabă pe care e vorba s-o ducă la bun sfârșit Moș Crăciun, că are și ajutoare și e și mai tinăr.
Că și primăria și-ar fi dorit ca urbea s-arate ca o farmacie, cu drumuri drepte ca hârtia și trotuare trase parcă cu tuș pe planșă, curate bec și mirosind a cetină, clădiri cu fațade oacheșe plus ferești curate, dar Moș Nicolae de unde să le facă pe toate, dacă nu are contract și nici nu poate subcontracta pe altu ca să ia și el capacul și să se ocupe de altele. Așa că, o rămas beleaua tot pe capul primăriei.
Nici la cejeu nu o fost mai vesel, că noul prezident o și uitat să puie ciubotele la ușă, la ce teanc de hârtii are pe birou și la cate trebe să se împartă, că județu nu-i mare, dar e lat și problemele se înghesuie unde nici nu te aștepți. Nici gingașele botine ale doamnei vice de la cejeu nu s-o umplut de dorinți, urmând ca poate la anu ori la Crăciunu pe vechi să primească laude pentru intensa activitate de partid și rezultatele de anu ăsta. Ce să mai vobim de dom vice Dan, că n-o găsit în ghete ascuțitoarea profesională pentru creioane (inclusiv chimice), urmând a presta în continuare monopera asta cu ce are prin birou ori prin oficiu, că hârtia cu aburcarea în funcție nu-i vorba să vie și până la alegerile viitoare mai e ceva apă de curs pe Cuejdi. Am remarcat, în schimb un zuluf nou în coafura doamnei ober secretară, motiv de satisfacție pentru cei ce o vor fotografia cu abnegație, zuluf care-i aduce un aport de simpatie și din partea celor ce trec pe coridoarele instituției fie că au sau nu treabă. Conselierii nu sunt prea veseli ca independenții, dar nici triști ca cei ce i-o votat, pentru că mnealor cam au ce și-o dorit. Simbria, simbrie, post prin vreo AGA, slavă Domnului, plus câte un CA pe la vreo soțietate, deci merge treaba. Singurele excepții ar fi cei ce se simt cu incompatibili-tatea pe ceafă, care l-o rugat pe moș fie să dizolve instituția, fie să-i facă pe ei imaculați, și-ntr-un caz și celălant, moșu fiind depășit la capitolul ăsta de competențe.
Interesant că nici pe junele nostru prifect apolitic în timpu serviciului, nu l-o acoperit cu ce și-o dorit mnealui, că moșu nu se pricepe la legi și nici la îndreptat decizii șchioape, că să-i facă junelui treaba așa cum ar fi făcut-o alții din breaslă. Dar nimeni nu-i perfect …
Cât despre cei de la partide, aflăm că o uitat cu bună știință să scoată ghetele la ușă, pentru simplu motiv, că probabilitatea să dispară, înainte de a fi umplute, era crescută, și nu se cădea să se umble prin politica de la noi ca eroul romanului lui Zaharia Stancu. Așadar, se merge înainte, cu încrederea că Moș Crăciun și apoi noul an o să mai netezească din cele aspre, plus o să se mai acopere din borți.

Articolul precedentFalsa revigorare a documentariștilor din presa națională
Articolul următorAlegeri anticipate la Girov