0:00

* Curtea de Apel Bacău a lăsat valabil ordinul prin care fostul prefect George Lazăr l-a suspendat pe Vasile Olaru din funcția de primar
* Olaru zice că nu se dă bătut și va câștiga alegerile peste 90 de zile, chiar dacă nu mai are voie să candideze
* orgoliile continuă să condimenteze declarațiile publice ale părților beligerante

Peste cel mult 3 luni, în județul Neamț urmează să fie organizate alegeri. În comuna Girov. Pentru funcția de primar. Vasile Olaru, revenit pe funcție în luna mai 2014, după ce prefectul Vlad Angheluță i-a anulat suspendarea instituită de fostul prefect George Lazăr, a pierdut definitiv recursul declarat la acțiunea deschisă în instanță împotriva ordinului prefectural care l-a lăsat fără funcție. Decizia instanței Curții de Apel Bacău s-a dat pe 5 decembrie, recursul fiind respins ca nefondat. O rază de soare tot s-a arătat pe strada lui Vasile Olaru, situația lui urmând a face obiectul unei analize a Curții Constituționale, fiindcă avocatul dlui. Olaru, dl. Adrian Bourceanu, consilier județean și coleg de PSD cu dl. Olaru, a invocat o excepție de neconstituționalitate în cazul art. 15 din legea statutului aleșilor locali. Pe aceasta, Curtea de Apel Bacău a acceptat-o și o va trimite mai departe. Fondul rămâne însă neschimbat: la Girov trebuie organizate alegeri. Iar Vasile Olaru trebuie să-i achite lui Florinel Sarion 500 de lei cheltuieli de judecată.

Alegeri anticipate la Girov, ZCH NEWS - sursa ta de informații

”Mafia lui Sarion lucrează și îmi asum răspunderea acestor spuse. Peste 90 de zile, o să-i bat în alegeri de o să le sune apa-n cap! Am pierdut o bătălie, dar nu și războiul. Acum sunt în concediu de odihnă, voi vedea ce voi face când mă voi întoarce la muncă. Pot să vă spun însă că toate hotărârile care s-au luat împotriva mea sunt ilegale”, a declarat Vasile Olaru, consecvent în pornirile sale împotriva taberei adverse a consilierilor de Girov.

Cât de sigură este candidatura sa la alegerile parțiale ce se vor organiza rămâne de văzut, fiindcă el mai are o decizie definitivă și irevocabilă pronunțată pe conflictul cu ANI, din care a ieșit cu o condamnare cu suspendare și interdicția la orice funcție publică timp de 3 ani. Dacă i se va admite neconstituționalitatea la Curtea Constituțională, ar putea avea o șansă. Pe asta se bazează și colegii săi de PSD de la Girov. ”Suspendarea lui Vasile Olaru din funcția de primar nu cred că a fost legală. Ex-prefectul George Lazăr a invocat un articol de lege care nu prea e clar în privința primarului de Girov. Spun asta, pentru că Vasile Olaru nu a fost arestat. În această situație, îmi pun întrebarea: interesele suspendării lui Vasile Olaru au fost politice sau economice la nivel de comună?”, a declarat Valeriu Andrieș, președintele PSD Girov.

În ceea ce-l privește, Florinel Sarion nu vede victoria ca pe una personală, ci ca pe una menită să plaseze Girovul pe calea cea dreaptă. Sau măcar fără scandal.

”Primarul vorbeşte despre mafie şi despre vina altora ca să paseze pisica, dar, de fapt, el este singurul vinovat. Nu l-am pus eu şi nimeni altcineva să facă ce-a făcut, iar legea nu avea cum să-i dea dreptate. Nu! Nu ne bucurăm şi nu facem chef, că nu avem niciun motiv. N-am inaugurat vreo stradă sau vreo alimentare de apă, nu avem nici măcar iluminat stradal în toată comuna. Când om avea, om face şi chef. Sunt probleme multe la Girov, iar ceea ce nu înţelege dl. primar este faptul că primăria trebuie să meargă mai departe şi în lipsa lui. Vineri seara, după ce s-a aflat verdictul de la Bacău, şi-a luat concediu de odihnă. Sunt în stare să pariez că n-a lăsat o ştampilă nimănui, a încuiat tot şi a plecat, aşa cum a făcut de fiecare dată. Nici măcar n-a anunţat. Eu am fost la birou vineri şi, în calitate de viceprimar, cred că ar fi trebui să fiu înştiinţat că dumnealui pleacă în concediu. Om vedea ce va fi, dar nu cred că va urma o perioadă liniştită la Girov”.

Alegeri anticipate la Girov, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Prefecții vechi și noi

George Lazăr, fostul prefect al județului, este la a doua victorie certificată în instanță, după cazul Gheorghe Vasiloiu și incompatibilitatea acestuia în formă continuată. În cazul lui Vasile Olaru, Lazăr consideră că decizia instanței era previzibilă.

”Decizia instanţei este o palmă pe obrazul actualului prefect şi o pată pentru instituţie. Acum va trebui ca dl. Angheluţă să dea un ordin de anulare a propriului ordin, cel anterior, prin care a suspendat ordinul dat de mine. Că asta s-a întâmplat după ce primarul Olaru a umblat cu jalba în băţ pe la PSD – unde a promis sprijin în alegeri – şi pe la oamenii influenţi din judeţ, este o altă discuţie. Ştie toată lumea că, la vremea respectivă, a lansat în spaţiul public ideea că eu am făcut un abuz şi o să-mi facă nu ştiu câte plângeri penale. Însă orice om de bun simţ, fără să fie neapărat jurist, care citeşte ordinul emis de mine, documentaţia din spate şi textul de lege, îşi dă seama că am avut dreptate şi nu exista nicio posibilitate ca instanţa să dea o altfel de soluţie. Însă dl. nou prefect a vrut să-l mai lase în funcţie pe Olaru şi a speculat o normă juridică, lucru pe care, după părerea mea, nu ar fi trebuit să-l facă, nici dacă s-ar fi practicat un tip de şantaj emoţional asupra dumnealui”, a declarat George Lazăr.

Prefectul în exercițiu, Vlad Angheluță, spune că a auzit despre decizia definitivă, dar nu se pronunță până nu o vede și în scris: ”Am înțeles că instanța a luat o decizie, care este definitivă. Dacă este așa, atunci încetează valabilitatea ordinului emis de mine – deoarece el chiar așa suna: «până la apariția unei hotărâri definitive» – și intră în vigoare celălalt ordin emis de prefectură. Dar asta după ce ne va fi comunicată decizia instanței, noi fiind parte în proces”.

Cristina MIRCEA
Dana OSTAHIE

Articolul precedentMoș Nicolae, pa!
Articolul următorDumitrița Vasilca: „Co.lecţia de Zmee”